Šoštanjski pust bo opulil slovensko kuro

Turistično olepševalno društvo Šoštanj je s pripravami na letošnja pustna dogajanja pohitelo. Zato, ker se letos pust napoveduje zgodaj, pustna sobota, ko bodo v Šoštanju pripravili velik mednarodni pustni karneval, bo že 10. februarja. Letošnji bo jubilejni, petinšestdeseti. Dvajset let pa mineva od takrat, ko se je Pust Šoštanjski pridružil Evropskemu združenju karnevalskih mest (F.E.E.C.).

V Šoštanju pričakujejo več kot dvajset skupin, med njimi bo zagotovo šest domačih. Te so tiste, ki dajejo pustu sol in na šegav način pokažejo in opozorijo na težave in nesmisle, ki pestijo lokalno okolje. Pust Šoštanjski pa bo leto svojim že znamenitim skupinam, košem, tresmirjem in vlaku smrti, dodal novo točko »disco chicken show«. Napovedujejo, da bodo v njej slovensko kuro opulili do konca.

Svoj prihod v Šoštanj so na povabilo Petra Radoje, predsednika šoštanjskega turističnega društva, že napovedale skupine iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Avstrije. V lanskem letu je Pust Šoštanjski tudi gostoval. Bil je na devetih gostovanjih. Kraji, ki so jih obiskali, jim bodo letos obisk vrnili. »Karnevalske izmenjave so namreč sistem in smisel evropskega združenja.«

Tradicionalno na karnevalu prvo mesto v povorki zasede Pihalni orkester Zarja, zaključijo pa jo kurenti. Letos je medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine sprejel njihovo obredje v UNESCo. »Na to smo ponosni tudi v Šoštanju, ne samo na Dravskem polju,« pravi Radoja.

Po karnevalu bo v Športni dvorani Šoštanj velika maškarada. Najlepše skupinske maske bodo nagradili. Za vzdušje na maškaradi bosta poskrbela ansambla Šepet in Rock Partyzani.