Sodelovanje med generacijami lahko rodi le dobre rezultate

Šaleška pokrajinska zveza društev upokojencev (ŠPZDU) je pripravila 4. Dneve medgeneracijskega sožitja, ki so potekali ves mesec. Prejšnji četrtek je bila okrogla miza z aktualnimi vsebinami za upokojence, na sobotni tržnici pa so upokojenci pripravili razstavo rokodelskih izdelkov članov posameznih društev.
Na okrogli mizi so sodelovali Marko Verdev, pomočnik direktorice CSD Velenje, Andreja Štefan Bukovič, direktorica DEOS CS Zimzelen Topolšica, Tomaž Lenart, direktor Doma Nine Pokorn Grmovje, ter izvajalke pomoči na domu Doma za varstvo odraslih Velenje. O predstavljenih temah, problematiki in rešitvah bomo poročali v prihodnji številki Našega časa.
Kot je povedal predsednik ŠPZDU Franc Vedenik, so v različne aktivnosti v sklopu Dnevov medgeneracijskega sožitja vključili vsa društva. »Vsako od njih je v tem mesecu organiziralo eno prireditev, športno, tematsko ali rokodelsko. Ko sem pred štirimi leti prevzel vodenje zveze, me je vodila misel, da smo upokojenci premalo prepoznani v lokalni skupnosti. Dobro delamo, zanimive aktivnosti nas družijo, se pa premalo promoviramo, pokažemo, kaj počnemo. Zato smo uvedli Dneve medgeneracijskega sožitja. Drugo moje vodilo je bilo, da se upokojenci ne smemo zapirati v svoj krog, med štiri stene, temveč vzpostavljati odnose, stike z mlajšimi generacijami, da združimo naše znanje in izkušnje z znanjem in zagnanostjo mlajših. To lahko rodi le dobre rezultate. Še tretja vez je – to je z lokalno skupnostjo in velenjski župan večkrat poudari, da smo v tem času vzpostavili dobro sodelovanje. Tako smo še bolj dejavni, ne le v Velenju, temveč tudi v občinah Šoštanj in Šmartno ob Paki.«