Slovesno ob dnevu državnosti

V Velenju ob Lipi samostojnosti

Velenje – Mestna občina Velenje pripravlja na predvečer praznika, v sredo, 24. junija, ob 19. uri pri Lipi samostojnosti osrednjo občinsko slovesnost ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik bo podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol. V kulturnem programu bodo nastopili pevke Vokalne skupine Cvetke in dijak prvega letnika Gimnazije Velenje Bruno Šonc.
Če bo vreme slabo, bo slovesnost v kulturnem domu Velenje.

Virtualna proslava ob dnevu državnosti

Šmartno ob Paki – Člani Kulturnega društva Šmartno ob Paki so se kot organizatorji letošnje proslave ob dnevu državnosti v tamkajšnji lokalni skupnosti odločili, da bo zaradi razmer prireditev potekala po spletu. Proslavo si bo mogoče ogledati na spletni strani: www.kulturaobpaki.si v sredo, 24. junija, ob 19. uri.
O pomenu praznika bo spregovoril šmarški župan Janko Kopušar, na prireditvi pa bodo nastopili še člani domačih sekcij: moškega in mešanega pevskega zbora, Potovke, Pihalni orkester Zarja Šoštanj ter mladi kulturnici Eva Savina Potočnik ter Ana Krenker.

Osrednje občinske proslave v Skornem letos ne bo

Šoštanj – Osrednjo občinski proslavo z zabavnim delom v Šoštanju tradicionalno pripravijo v Turističnem društvu Skorno. Letos so se organizatorji odločili, da proslave ne bo. Praznik bodo zaznamovali s položitvijo cvetja župana Darka Meniha k obeležju veteranov vojne za Slovenijo v kraju. Za prekinitev tradicije so se odločili, ker bi bilo – da bi se izognili širjenju bolezni Covida-19 – na zelo dobro obiskani prireditvi zelo težko zagotoviti minimalen stik med ljudmi. V skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sicer v Sloveniji od 15. junija dovoljene prireditve z do 500 obiskovalci (pred tem datumom z do 200).
V Ravnah pri Šoštanju bodo praznik zaznamovali na predvečer dneva državnosti, torej danes, v sredo, 24. junija, ob 19.30 s proslavo pri Jazbeški kapeli in pohodom po Ravenski poti, ki ga posvečajo tudi krajevnemu prazniku naslednji dan, v četrtek, 25. junija. Pohodniki bodo od 8. do 9. ure krenili izpred doma REKS, ob 12. uri pa pripravljajo srečanje pri kmetiji Abidnik.
V Zavodnjah bo tradicionalno zalivanje lipe samostojnosti na praznični dan, v četrtek, 25. junija. Dogodek, ki ga organizira Krajevna skupnost, za vsebino pa poskrbijo v tamkajšnjem kulturnem društvu, se bo začel ob 20. uri.
mkp, tp, mz