Slovenski poštarji danes ne praznujejo

Poštarji po vsem svetu danes, 9. oktobra, praznujejo svetovni dan pošte. A slovenski poštarji bodo svoj praznik praznovali šele tistega dne, ko jim bo lastnik prisluhnil. Tako je sindikat poštnih delavcev zapisal v sporočilu za javnost.

Sindikat poštnih delavcev, eden od dveh reprezentativnih sindikatov na Pošti Slovenije, je v enem mesecu zbral nekaj manj kot 6.000 podpisov podpore pod pobudo za spremembo zakona o poštnih storitvah, po kateri bi stroške za izvajanje univerzalne poštne storitve krili iz državnega proračuna. Pobudo bodo v DZ uradno vložili prihodnji teden.

“Upamo, da bodo politični odločevalci tokrat prisluhnili, gre namreč za pobudo volivcev za spremembo zakonodaje, torej za najbolj temeljno obliko izvrševanja demokratične družbe,” so v sporočilu za javnost zapisali na sindikatu.

Pošta Slovenije od države kot lastnika ne dobi nikakršnih sredstev oz. pomoči in se kljub opravljanju javne poštne storitve financira sama. Sama skrbi za poštno državno omrežje, investira, kolikor se da in lastniku ustvarja večmilijonski dobiček.

Po oceni sindikata zato Pošta Slovenije pri razvoju vse bolj zaostaja za tujimi poštnimi operaterji, ves čas išče nove tržne niše, da lahko vzdržuje omrežje, ki ga država zahteva. Posledično je podjetje prisiljeno tudi zapirati pošte, predvsem na podeželskih območjih.