Slovenski otroci živijo najbolje

V Sloveniji otroci najbolje živijo, kaže poročilo organizacije Save the Children. Ker so ZDA šele na 36. mestu, so zato ameriški novinarji prvi dami ZDA Melanii Trump svetovali, da svojega sina Barrona namesto iz New Yorka v Washington preseli kar v rodno Slovenijo.

Mednarodna organizacija Save the Children je v četrtek objavila prvo poročilo o tem, kje otroci najbolje živijo in med 172 državami sveta je Slovenija na prvem mestu skupaj z Norveško, pred Finsko, Nizozemsko in Švedsko. ZDA so na 36. mestu, na repu lestvice pa prevladujejo afriške države, pri čemer se je na zadnje mesto uvrstil Niger.

Poročilo razkriva, da se kar 263 milijonov otrok po svetu ne šola, da je 168 milijonov otrok prisiljenih v otroško delo, polovica od njih opravlja zelo nevarna dela. Ocenjujejo, da je moralo skoraj 28 milijonov otrok zaradi vojn, nasilja, lakote zapustiti svoje domove. Še vedno kar šest milijonov otrok letno po svetu umre še pred svojim petim rojstnim dnevom. Za najmanj 700 milijonov otrok po svetu se otroštvo konča prezgodaj.

Med najboljšimi desetimi državami so z izjemo Južne Koreje, ki si z Nemčijo, Belgijo in Ciprom deli deseto mesto, same evropske države. Te države imajo zelo dobre ocene glede zdravja, izobraževanja in zaščite otrok.