Slovenija na Evroviziji pristala na 21. mestu

Foto: jokeroutband.com

Slovenijo je letos zastopala mlada skupina Joker Out s pesmijo Carpe Diem, peli so v slovenščini. Na predizboru so se odlično odrezali, uspelo jim je priti v finale, kjer so pristali na 21. mestu. Pred Evrovizijo so se podali na evropsko turnejo, kjer so navduševali s svojo neusahljivo energijo in karizmo, ter osvojili srca oboževalcev Evrovizije. Enega bolj kontroverznih nastopov so letos pripravili hrvaški Let 3, ki so izzivali z ekstravagantnimi oblačili in družbeno kritično pesmijo Mama ŠČ.

Slovenija je s strani strokovne komisije (ki so jo sestavljali Ditka, Lara Baruca, Matjaž Vlašič, Hugo Smeh in Jernej Sobočan) 1 točko namenila Švici, 2 točki Španiji, 3 točke, Avstriji, 4 Avstraliji, 5 Belgiji, 6 Češki, 7 Švedski, 8 Litvi, 10 točk je namenila Estoniji, 12 pa sosednji Italiji. Slovensko občinstvo pa je 1 točko podelilo Poljski, 2 točki Belgiji, 3 točke Franciji, 4 Švedski, 5 Norveški, 6 Srbiji, 7 Albaniji, 9 Italiji, 10 Finski in 12 južni sosedi Hrvaški.

Evrovizija je ena najbolj priljubljenih glasbenih prireditev na svetu, ki vsako leto privabi na milijone gledalcev. Finale tekmovanja je potekal 13.5.2023 v Liverpoolu. Letošnja Evrovizija je prav posebna, saj prvič v zgodovini tekmovanje ne poteka v državi, ki je zmagala prejšnje leto. Lansko leto so slavili ukrajinski Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Zaradi vojne, ki je še vedno ni konec, pa so Evrovizijo postavili v Veliko Britanijo, od koder je lanski drugouvrščeni Sam Ryder z pesmijo Spaceman. Slogan letošnjega izbora je United By Music (Združeni v glasbi), prikazuje pa edinstveno partnerstvo med Združenim kraljestvom, Ukrajino in Liverpoolom, ki je v imenu Ukrajine gostil letošnjo Evrovizijo.