Slovenci volimo 9. sklic državnega zbora

Ob sedmi uri so se odprla volišča po celi Sloveniji in skoraj milijon 700 tisoč volilnih upravičencev ima možnost, da izbere novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. V volilni enoti 7 Velenje 1 je odprtih 17 volišč, na katerih lahko voli 15367 upravičencev, v volilni enoti 8 Velenje 2 pa je 25 volišč, voli pa lahko 16666 upravičencev.

Na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopa 20 kandidatnih list, od tega 19 v vseh osmih volilnih enotah. Volivci izbirajo med 1471 kandidati, ki se potegujejo za 88 poslanskih mest, še pet pa jih kandidira za dve poslanski mesti predstavnikov narodne skupnosti.

Kako uspešne so bile stranke pri nagovarjanju volivcev, bo znano danes pozno zvečer, ko bodo znani prvi delni neuradni izidi volitev. Prej bo objavljeno, kakšna je volilna udeležba do 11. in 16. ure. Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Po zaprtju volišč bodo predvidoma znani tudi izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekateri mediji.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine bo treba počakati do 3. maja. Končni izidi volitev bodo znani najpozneje 10. maja.