Slovenci še nismo ZA

Ljubljana – Novela zakona o zakonski zvezi je bila na referendumu zavrnjena, saj je po neuradnih izidih za zakon glasovalo slabih 37 odstotkov, proti pa dobrih 63 odstotkov volivcev. Nasprotniki zakona so obenem dosegli tudi kvorum, potreben za zavrnitev zakona. To je bistveno drugačen rezultat, kot so ga napovedovale ankete, ki so obljubljale tesen in nejasen izid.
Koalicija za otroke gre, je po uspehu na referendumu napovedala, da bo v mesecu dni vložila nov predlog zakona, ki naj bi urejal vse pravice istospolnih parov, razen posvojitve otrok, vodja koalicije Aleš Primc pa je napovedal vstop v politiko.
Zanimivo je, da je glas proti prevladal v vseh osmih volilnih enotah, najodločneje so se spremembam zakona uprli v osmi, ptujski, volilni enoti, močno pa tudi v celjski. V Celjski volilni enoti je bilo proti 68,4 odstotka volivcev, za pa 31,6 odstotka. Kako so volivci odločali v regiji Saša pa kaže tabela.
Slovenski volivci so tri leta po referendumu o družinskem zakoniku mednarodni skupnosti spet sporočili, da Slovenija (še) ne sodi v družbo Združenih držav Amerike, Belgije, Kanade, Francije, Danske, Nizozemske, Norveške, Švedske, Velike Britanije … V Evropi je sicer zgolj ena država z referendumom uzakonila enakopravnost porok istospolno usmerjenih. Nedavno so to storili volivci na Irskem.