Skupaj zmoremo

Svetovni dan Downovega sindroma je letos potekal pod geslom: Z nami, ne za nas. V Velenju je 21. marca potekal dogodek Skupaj zmoremo, ki so ga s skupnim sodelovanjem pripravili  Knjižnica Velenje, CVIU Velenje in Kavarna Kofetarca.

Svetovni dan Downovega sindroma vsako leto praznujemo 21. marca. Datum simbolno izraža genetsko posebnost sindroma, tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Kot simbol tega dne in v podporo ljudem z Downovim sidromom si oblečemo različni nogavici. Dve različni nogavici sporočata, da smo ljudje različni in da so različne tudi naše potrebe.

Na ta dan organiziramo različne dogodke in dejavnosti za osveščanje javnosti o pomenu vključevanja oseb s posebnimi potrebami v družbo.

Svetovni dan Downovega sindroma smo obeležili tudi v Velenju, kjer je potekal dogodek Skupaj zmoremo in smo ga s skupnim sodelovanjem pripravili Knjižnica Velenje, CVIU Velenje in Kavarna Kofetarca. V knjižnici smo v  mesecu marcu, v razstavišču mladinske sobe, pripravili razstavo, kjer so se učenci CVIU Velenje predstavili z likovnimi izdelki in haikuji, ki govorijo o prijateljstvu. 21. 3. je namreč tudi svetovni dan poezije. Ob razstavi smo izpostavili tudi strokovna dela o Downovem sindromu, ki so bila na voljo tudi za izposojo. Osrednji dogodek pa se je odvil na sam dan Downovega sindroma, kjer sta učenca CVIU Velenje, Dejan Cvijić in Tjaša Lenko pomagala v strežbi v Kavarni Kofetarca. Druženje je bilo srčno, sončno in je potekalo zelo v sproščenem vzdušju.

Hvaležni smo vodji Kofetarce, gospodu Urošu Maroltu, ki nam je na široko odprl vrata svoje kavarne in s tem podprl idejo socialne vključenosti oseb s posebnimi potrebami. Potrpežljivo in spoštljivo je podpiral in usmerjal učenca CVIU Velenje pri strežbi. Hvala vsem, ki ste prišli in nas podprli. Hvaležni, ker smo skupaj ozaveščali svetovni dan Downovega sindroma. Dokazali smo, da skupaj resnično zmoremo.

Mateja Meh, CVIU Velenje