Skupaj 100 let

Ženski pevski zbor DU Velenje

Največje društvo v Šaleški pokrajinski zvezi društev upokojencev, a tudi najpodjetnejše, Društvo upokojencev Velenje (DUV), je v Kulturnem domu priredilo pravo pevsko praznovanje. V polni dvorani občanov, članov društva in svojcev številnih nastopajočih ter več kot 50 pevcev sta Moški pevski zbor in Ženski pevski zbor društva skupaj obeležila obletnici: prvi 60, drugi pa 40 let petja in nastopanja. Skupni koncert so naslovili Skupaj 100 let.


Ko so se na odru prižgale koncertne luči, sta zbora skupaj zapela slavospev naši domovini, Slovenija od kod lepote tvoje. Pesem je zaplala po dvorani, zagrela tudi pevke in pevce, voditeljica pa je spletla skozi dveurni program zgodbo od nastanka zborov ter naštela vse vodje zborov in zaslužne funkcionarje, ki so vsa ta desetletja skrbeli za dobro počutje in delovanje samostojnih kulturniških skupin znotraj društva.
Ker na dogodku tokrat ni bilo zaslužne zborovodje MPZ Metke Smirnov, je vskočila kot dirigentka Manja Gošnik Vovk, ki je redna, dolgoletna vodja ŽPZ. Pevske nastope sta pospremila harmonikar Ervin Pušnik in pianistka Tea Plazl. Po izvajanju več izbranih pesmi, ki so tvorile zanimivo zgodbo, so za glasbeni predah poskrbeli gostje, vrhunski glasbeniki; Vita Žager na oboi in Martin Plaskan Hodnik s harmoniko, oba z Umetniške gimnazije Velenje, v duetu pa še učiteljici GŠ Velenje Tanja Petrej, oboa, in Tea Plazl.
Koncertni večer se je prevesil v petje moškega pevskega zbora, ki je zapel šest zahtevnih, zanimivih in igrivih pesmi, ki so razgibale vzdušje poslušalcev. Za tako kvalitetne pevske nastope je bil MPZ DUV leta 2014 pri ZDUS razglašen za najboljši upokojenski zbor v Sloveniji. Da bi bilo na dvojnem jubilejnem koncertu res popolno vzdušje, so prireditelji povabili v goste še 10 let delujočo Folklorno skupino Oštarija iz Bočne. Folkloriste uči in vodi preizkušeni mentor, Velenjčan Janez Oštir, ki je kot nekdanji član FS Koleda tudi aktivni plesalec skupine. Čeprav malo starejši plesni pari so ob zvokih glasbenih spremljevalcev dvignili nekaj prahu s spletom V oštariji in veliko dobre volje, ki je kar klicala po še.