Sindikata zahtevata pojasnila o letnici izstopa iz premoga

Pozivi, da se v dialogu in na konstruktiven način razrešijo dileme in vprašanja, ki se pojavljajo ob predlogu Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, so bili po navedbah Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Slovenije in Sindikata Premogovnika Velenje neuspešni.

Sindikata infrastrukturnemu ministru Jerneju Vrtovcu očitata, da analiza stroškov in koristi za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij ne obstaja, letnico 2033, pa da so odločevalci postavili “čez palec”. Sindikata ministra zato pozivata, naj javnosti pojasni, zakaj je bila letnica izbrana.

“Prav tako nimamo odgovora, ali in katere so ustrezne analize stroškov in koristi celotne družbe in ne samo dveh regij, ter kdo od odločevalcev lahko brez omenjenih analiz utemelji svojo odločitev,” so izpostavili.

Slovenija mora, kot sta poudarila sindikata, ogljično nevtralna postati do leta 2050, zato hitenje pri sprejemanju odločitev brez ustreznih odgovorov ni potrebno.