Sindikalisti Gorenja pri občinskem vodstvu

Velenje – V podjetju Hisense Gorenje so včeraj napovedali močno znižanje števila zaposlenih. Znižalo naj bi se za 2200, od tega v proizvodnji Gorenja v Velenju za 700 in še za 300 v režiji. Pravkar poteka na Mestni občini Velenje sestanek s sindikalisti na to temo, za tem, pa se bodo »sestali« preko videokonference še z vodstvom Hisense.

Podobno kot sindikati, so ogorčeni tudi na velenjski občini

Novica o zmanjšanju števila zaposlenih je razburila Gorenjev sindikat. Predsednik sindikata SKEI Gorenje Žan Zeba se bo v zvezi s tem danes sestal s predstavniki velenjske občine. Posveti uprave Gorenja s sindikatom in svetom delavcem pa bodo stekli na začetku maja, je dejal Zeba.

Velenjski podžupan: “Nastopili bomo z vsemi ukrepi, ki jih imamo na voljo, tudi najbolj drastičnimi”

Velenjski podžupan Peter Dermol je med tem dejal, da bodo predstavniki občine po sestanku s predstavniki zaposlenih Gorenja opravili pogovor tudi z vodstvom Gorenja. Zanj je odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno bombo v Velenju.

Dermol napoveduje, da bodo kot lokalna skupnost odpuščanju v Gorenju ostro nasprotovali, ne nazadnje imajo nemalo obljub o novih delovnih mest in novi tovarni s strani novega vodstva Gorenja, ki ga je leta 2018 prevzel kitajski Hisense. “Nastopili bomo z vsemi ukrepi, ki jih imamo na voljo, tudi najbolj drastičnimi,” je dejal Dermol.

Dodal je še, da je prav zaradi odpravljanja negativnih posledic epidemije z novim koronavirusom država sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu. In če te spodbude niso dovolj učinkovite za Gorenje kot največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se obeta propad gospodarstva na globalni ravni, je še ocenil velenjski podžupan.

Sprememba socialne in gospodarske slike okolja

Direktorica velenjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nataša Detečnik je povedala, da odpuščanja delavcev v Gorenju ne more komentirati, saj s strani podjetja še niso bili o tem obveščeni.

Ocenila je, da je Gorenje velik delodajalec, tako v lokalnem kot slovenskem prostoru. “Vsekakor odpuščanje kateregakoli podjetja vpliva na spremembo gospodarske in socialne slike okolja. Večje, ko je število odpuščenih, večje so spremembe,” je še dejala Detečnikova.

Skupina Hisense Europe po zadnjih podatkih zaposluje 9309 ljudi. Od tega jih je v Sloveniji v proizvodnji 3020, v družbi Hisense Gorenje Europe (režija) pa 818. Gorenje je v lasti Hisensa od leta 2018.

V Zvezi svobodnih sindikatov so “osupli in ogorčeni”

Na napovedana odpuščanja so se odzvali tudi na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot je v izjavi za medije zapisala predsednica sindikatov Lidija Jerkič so “osupli in ogorčeni”. “Tako kot lansko leto, tik pred praznikom dela, vodstvo podjetja na mizo nosi načrte odpuščanja. Številke so vsakič večje, odgovori pa vsakič slabši oziroma jih sploh več ni,” je ostra Jerkičeva.

V ZSSS zahtevajo, da se vodstvo podjetja nemudoma odzove z natančnimi pojasnili javnosti in delavcem, na podlagi katerih podatkov in projekcij je nastal zadnji program, kaj je posledica zgodovine poslovanja in kaj virusa, kakšni načini odpuščanja delavcev se predvidevajo, kje in kdaj bodo izpeljali dokončno reorganizacijo in postavili novo halo v Velenju ter kako bodo poskrbeli za delavce, ki jih nameravajo odpustiti.
aktivnostih, ki se bodo sprejemale.«