Šaleški grad – naša kulturna dediščina

Mestna občina Velenje v okviru projekta RUINS pripravlja diskusijske delavnice, kjer bodo poskušali bolje izkoristiti potencial ruševin tega gradu.

Junija lani se je uradno pričel izvajati 36 mesečni projekt RUINS – Trajnostna ponovna uporaba, ohranjanje in sodobno upravljanje zgodovinskih ruševin v srednji Evropi, katerega vodilni partner je University of Technology Lublin – Poljska. Projekt RUINS je v višini 85 % sofinanciran iz naslova  programa Interreg Central Europe. Evropska kulturna dediščina vključuje več tisoč srednjeveških ruševin. Lastniki in upravljavci teh območij se soočajo s podobnimi težavami, ki so povezane z njihovo zaščito: trajno uničenje in omejene možnosti za njihovo moderno uporabo. Projekt RUINS se osredotoča na vrednotenje in varovanje arheološke dediščine ter vpeljave novih sistemov zaščite in varovanja arheoloških najdbišč.

Diskusijske delavnice bodo organizirali v četrtek, 21. junija. V Mladinskem hotelu Velenje bo med 10. uro in 11.45 delavnica z naslovom Šaleški grad –  del naše turistične ponudbe, med 12. uro in 13.45 pa Sobivanje z ruševinami Šaleškega gradu. Ob 16. uri ste vabljeni v Gasilski dom Šalek na delavnico z naslovom Šaleški grad – kaj bi z njim, ki bo trajala predvidoma do 18. ure. Na delavnice se lahko prijavite do 20. junija preko spletnega obrazca https://bit.ly/ruins-saleskigrad.