Šaleški gasilci pomagali na krasu

Foto: RTVslo.si

»21. julija smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na Kras pomagat gasiti ogromen požar tudi gasilci Gasilske zveze Šaleške doline oziroma celotne SAŠA regije. Odšlo je 232 gasilcev z 36 vozili,« je povedal Boris Goličnik, poveljnik občinskega poveljstva Občine Šoštanj.

Gašenje je zelo zahtevno zaradi več vzrokov, in sicer zaradi nepoznavanja terena, velike vročine in razsežnosti požara oziroma številnih požarišč.

»Kljub vsemu sem zelo zadovoljen, saj smo opravili veliko delo skupaj z ostalimi več kot 1000 gasilci. Domov smo se vračali utrujeni, a ponosni po opravljenem delu. Požar je res velikih razsežnosti, vremenska napoved pa ni obetajoča. Ni napovedan dež, še slabše, napovedana je burja oziroma veter. Ocenjujem, da bo požar trajal še nekaj časa in zato smo vsi gasilci še pripravljeni na ponovni poziv na pomoč.«

Kot je še povedal Goličnik, je gašenje tako velikega požara zelo nevarno tudi za gasilce, na tem območju še dodatno tudi zaradi ostankov ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

»Tega je res veliko, poki se slišijo neprestano. Druga nevarnost je težek teren. Prihaja tudi do poškodb gasilcev. V naši skupini pri ljudeh ni prišlo do poškodb, so jih pa utrpeli vozila in druga oprema, kar je pri takšni intervenciji bolj ali manj pričakovano. Bolj je pomembno, da smo se vsi živi in zdravi vrnili.«

Posebna zgodba je takšna katastrofa in pomoč cele Slovenije v očeh domačinov. »To lahko doživimo samo tisti gasilci, ki pomagamo ob takšnih nesrečah. Domačini so izredno prijazni. Odziv je zelo pozitiven, cel dan intervencije so nam ponujali pomoč, pijačo, hrano. Zahvaljujejo se z napisi ob poti, s ploskanjem. To nam je dajalo dodatne moči, navdiha, da pomagamo ljudem, živalim, da zaščitimo njihova življenja in premoženje,« je še dejal Goličnik.