S cvetjem nikoli ne zgrešimo

Barve so pomembne

Če podarjamo vrtnice, izražamo posebno naklonjenost, pa naj gre za čast, spoštovanje, vero, lepoto, uravnovešenost, strast, modrost, spletke, predanost, čutnost ali prestrašenost.
Rdeče vrtnice izražajo globoko naklonjenost, ljubezen. Simbolično pomenijo tudi pogum in spoštovanje in so tako primerne tudi, če želimo nekoga razveseliti, pokazati, da nam veliko pomeni. Pomenijo strast, da se nam je nekdo zasidral v spomin, in so izraz zdravja. Če izberemo temne, žametno rdeče vrtnice, izražamo ‘neizmerno’ lepoto in tista zares globoka čustva.
Bele vrtnice pomenijo po eni strani čistost, nedolžnost, čaščenje in ponižnost, po drugi strani pa molčečnost in skrivnostnost. Ljubljenim jih podarjajo skrivn(ostn)i oboževalci.
Če podarimo rumene vrtnice, izražamo željo po tem, da bi se nas nekdo spomnil, hkrati pa zadovoljstvo, veselje. V kombinaciji z rdečimi poudarjamo družabna čustva in veselje. Rumene vrtnice simbolično pomenijo tudi zaščito ljubezni pred ljubosumjem, zrelo ljubezen.
Rožnate vrtnice poudarjajo ženstvenost, simbolizirajo nežnost, milino, prvo ljubezen, pa tudi celjenje ran. Globlja kot so čustva, ki jih želimo izraziti, temnejši odtenek izberemo. S svetlo rožnatimi izražamo sočutje in občudovanje, s temno rožnatimi izražamo spoštovanje in hvaležnost. Za izraz družabnosti in za prijatelje nasploh so odlična izbira vrtnice v bolj nežnih odtenkih.

Katerih rož nikoli ne podarjamo?

Dobro je, da vemo, da vsako cvetje ni primerno za vsako priložnost in vsako osebo. Rdeče vrtnice, recimo, so torej rezervirane predvsem za izražanje strastne ljubezni in kot take niso primerne za poslovna ali prijateljska darila. Po drugi strani se krizanteme v našem prostoru uporabjajo predvsem za nagrobno cvetje in jih zato ne poklanjamo ob drugih priložnostih. Nikoli naj ne bi podarili umetnih rož, vraževernost pa prepoveduje tudi poklanjanje rastlin s trnjem. Kaktusov torej ne podarjamo, razen, če si jih obdarovanec izrecno zaželi.

Kdaj podarimo lončnico?

Cvetje lahko podarimo ob mnogih priložnostih. Naj gre za osebni praznik, obisk, zmenek ali pa kar tako, kot izkaz pozornosti. Namesto rezanega cvetja ali šopka lahko seveda podarimo tudi lončnico, vendar se pri tem najprej pozanimajmo, katere rastline so obdarovancu všeč in ali ima razmere in čas za njihovo vzdrževanje. Če vemo, da je oseba pogosto zdoma, ji ne kupimo ločnice, ki je občutljiva in zahtevna rastlina.

Cvet, dva ali trije?

Če želimo poudariti preprostost, podarimo en sam cvet. Dve tesno povezani vrtnici pomenita ‘dvojino’, simbolizirata zaroko, bližajočo se poroko. Tri vrtnice simbolizirajo: ena ljubezen, ena življenje in ena svetlobo. Če nad dva napol zaprta cveta postavimo vrtnico v popolnem razcvetu, s tem sporočamo skrivnostnost. Z dodatkom listja izražamo upanje.

Šopek: parno ali neparno število cvetov?

Trendi glede podarjanja cvetja so se spremenili, prav tako so se zabrisala pravila, ki so se jih v preteklosti držali ljudje, ko so podarjali cvetje. A mnogi ljudje in tudi cvetličarji so še vedno naklonjeni starim vražam. V šopku naj bo neparno število cvetov. Razen pri velikih šopkih, ko to ni tako zelo pomembno. Parno število je namreč namenjeno preminulim osebam. Izjema naj bi bilo le število 12 in njegovi večkratniki. Tako se lahko podari naprimer ducat ali dva ducata vrtnic. V zadnjem obdobju sicer ljudje cvetje po navadi kombinirajo s številom, ki spremlja dogodek.

Kateri cvet izbrati za dan žena?

Z vrtnicami moški nikakor ne more zgrešiti. Vrtnica je namreč kraljica rož in velja za simbol lepote in ljubezni. Z njimi je mogoče simbolično povedati marsikaj. Vsaka barva ima svoj pomen in če med seboj kombiniramo različne barve, lahko z enim šopkom sporočimo cel stavek. Vrtnice so najbolj primerne za ljubljeno osebo.
Obstaja pa seveda cvetje, ki je bolj primerno za obdarovanje matere kot za obdarovanje partneric in obratno. Vsaka mama se bo zagotovo razveselila cveta primule, ki ga bo lahko presadila na vrt ali v cvetlični lonec na balkonu. Prav tako moški ne morejo zgrešiti z eksoti, kot so strelicije, in s pomladnim cvetjem, kot so na primer lilije, hiacinte ter narcise in tulipani, ki so za obdarovanje mam veliko bolj primerne kot vrtnice.
Rezano cvetje se bo obdržalo le kratek čas, potem pa bo romalo v smeti. No, če želite podariti kaj bolj trajnega, se odpravite v vrtni center in za ceno šopka v cvetličarni boste dobili sadiko trajnice ali cvetočega grma, ki bo dolga leta krasila vrt ali balkon. Tudi kakšna zanimiva lončnica za v hišo bo obdarovanko razveselila.
Na dan žena in tudi ob drugih priložnostih sta najbolj pomembna iskrenost in že samo dejstvo, da smo se na osebo spomnili. Veliko bolj kot velikih šopkov in dragega cvetja bodo dekleta, matere in žene vesele geste in iskrenih, ljubečih besed zahvale. In morda ne le na dan žena ali drug praznični dan …