S čutom za preteklost in prihodnost

Velenje, 10. julija – Bil je 3. julij 1999, ko so prav na praznik rudarjev na Starem jašku odprli Muzej Premogovništva Slovenije. V petek, le teden dni po letošnjem prazniku rudarjev, so v njem s posebno pozornostjo sprejeli 400.000 obiskovalca. Med skupino iz Puconcev so razdelili žetončke in žreb je določil, da je to postal Ernest Nemec. Obisk muzeja bo zanj ostal nepozaben tudi zaradi darila; prejel je knjigo Premogovnik in rudniki Slovenije. Poleg tega bo lahko muzej obiskal še enkrat, z družino, saj je prejel vstopnico za štiri osebe.

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je vse od odprtja med obiskovalci Šaleške doline ena najbolj priljubljenih izletniških točk.Vodja muzeja Stojan Špegel nam je povedal: »Zelo veseli smo, da je obisk našega muzeja dober, čeprav si, iskreno, v prihodnosti želimo še večji obisk. Menimo, da je zgodba, ki jo prikazujemo v našem muzeju, tega vredna, saj je postavljen v avtohtone prostore.« Največja atrakcija muzeja je podzemni del, Špegel pa nam pove, da v zadnjem času k njim številni tujci hodijo tudi zato, ker jih zanima organiziranost muzeja. »Vsi so presenečeni, pravijo, da smo odlično organizirani in da je muzej res zanimiv. Lani smo gostili obiskovalce iz 42 držav sveta. Tudi letos skorajda ni dneva, da ne bi gostili tujcev, največ obiskovalcev pa je iz Nizozemske, Izraela in Nemčije. Letno naštejemo 25 tisoč obiskovalcev.« Ob tem izvemo, da se kljub finančni krizi, ki zadnje čase bremeni Premogovnik Velenje in hčerinske družbe – muzej sodi pod PV Invest – trudijo, da obiskovalci tega ne čutijo. »Naredili nekaj racionalizacij; ukinili smo obisk ob nedeljah, dnevni delovni čas pa skrajšali za eno uro. Imamo tudi manj vodičev, a to skušamo nadomestiti z boljšo organizacijo in pristopom k delu,« pravi Špegel, ki nam pojasni, da so obisk prilagodili tudi osebam s posebnimi potrebami.

Tudi letos več posodobitev

Tudi zato, da obisk muzeja ne upade, se trudijo, da obnavljajo eksponate in dodajajo novosti, saj želijo ostati atraktivni. »Letos smo v muzejskem parku povsem obnovili največji eksponat, delovni stroj, ki stoji v parku pred muzejem. Na to smo zelo ponosni. V jamskem delu muzeja smo obnovili Ligijev salon, v teh dneh pa končujemo sceno prikaza razstreljevanja, kjer bodo obiskovalci ne le doživeli eksplozijo, tudi sami bodo lahko poskusili miniranje,« pripoveduje vodja muzeja. Poleg tega so postorili niz drobnih izboljšav v zunanjem delu muzeja; iz depojev so »potegnili« makete, ki so jih obnovili, prikazujejo pa velenjski rudnik v prejšnjem stoletju. »Ponosni smo, ker smo odprli prvo razstavišče 160 metrov pod zemljo, kar je edinstveno v Sloveniji. Ker je letos leto luči, v njem to poletje razstavljamo otroške rudarske svetilke, delo učencev velenjskih osnovnih šol,« še doda Špegel. Z razstavami pa se trudijo tudi v zunanjem delu muzeja, saj dajejo dodatno živost njihovi muzejski zgodbi.