Rudarji se pogajajo o plačah

Velenje, 11. februarja – Rudarji Premogovnika Velenje in uprava so danes končali pogajanja o višini plač in jih bodo nadaljevali prihodnji teden. Za januar so se pred tednom dni dogovorili, da se bo rudarjem obračunala enota enostavnega dela v višini treh odstotkov, stimulacija družbe v višini enega odstotka, prostovoljno pokojninsko zavarovanje pa bo obračunano v celoti.
Kot je povedal predsednik podjetniškega sindikata SPESS Ferdinand Žerak, jim je uprava že lani predlagala, da nadaljujejo s socialnim sporazumom, ki je bil podpisan lani in je potekel z novim letom, vendar so že novembra podali sklep, da se s tem ne strinjajo.
Če bodo posegali v plače, bomo zaostrovali sindikalni boj, pravi Žerak in dodaja, da že dve leti niso prejeli niti božičnice.
Predsednik novoustanovljenega sindikata SDRES Asmir Bećarevič pa je dejal, da so upravi vročili opozorilo pred napovedjo stavke. Danes imamo sestanek z upravo, potem bodo videli, kako bo s stavko naprej, je pojasnil pred pogajanji.
Konec junija leta 2014 so rudarski knapi začeli spontano stavko, ker niso prejeli po kolektivni pogodbi dogovorjenega regresa, ki so jo potem preklicali 18. julija 2014.