RK prejel 5.500 vlog za finančno pomoč

Pri Rdečem križu Slovenije zadnjih deset dni aktivno pregledujejo prejete vloge s strani Vlade Republike Slovenije za razdelitev 5,5 milijona evrov finančnih sredstev. Pristojne komisije bodo do konca tega tedna zaključile s svojim delom, v začetku prihodnjega tedna pa sledijo izplačila upravičencem.
Pri Rdečem križu Slovenije so sicer do ponedeljka zbrali 2,8 milijona evrov finančnih sredstev s strani posameznikov oz. pravnih oseb. Med prebivalstvo so razdelili za več kot 315 tisoč evrov materialne pomoči, nadaljujejo pa tudi z razdeljevanjem vrednostnih kartic tistim, ki so jih neurja in poplave prizadeli in jim otežile življenje. Skupno bodo razdelili za 900 tisoč evrov vrednostnih kartic in ob tej priložnosti želijo obvestiti vse, ki so jih prizadela nedavna neurja, da se obrnejo na najbližje območno združenje Rdečega križa in zaprosijo za to obliko pomoči.
V RK Slovenije si prizadevajo pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo – naj gre za finančno, materialno ali psihološko oz. psihosocialno pomoč. Opažanja na terenu kažejo, da se potrebe po psihosocialni podpori v zadnjem obdobju izrazito povečujejo in tudi s tem namenom so pri RKS minuli konec tedna izvedli še drugo dodatno usposabljanje s področja prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore, da bodo bolničarji-prostovoljci kar najbolje opremljeni z ustreznim znanjem tudi na tem področju.
»Prostovoljci RKS so po poplavah na terenu z različnimi oblikami pomoči pomagali in oskrbeli približno 30 tisoč ljudi. Na pomoč so se nemudoma odzvala številna nacionalna društva Rdečega križa, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), z donacijami – tako finančnimi kot materialnimi, so pomagala domača in tuja podjetja ter ogromno posameznikov, ki so prispevali vsak po svojih najboljših močeh – bodisi s finančnimi transakcijami ali SMS sporočili. Velika hvala vsem skupaj,« še sporočajo z RKS.