Ribiči zaradi nizkega vodostaja voda omejujejo ribolov

Vročina in dolgo sušno obdobje močno vplivata na vodotoke in mirujoče vode ter živali v njih. V Velenju pogina rib doslej še niso zaznali, so pa razmere resne tudi v vodah Šaleške doline.

Predsednik Ribiške družine Velenje Jože Šumah pove, da se nizek vodostaj pozna na reki Paki, kjer je v običajnih vremenskih razmerah dovoljen ribolov, vsi manjši potoki so gojitveni potoki. »Trenutno je tako malo vode, da omejujemo ribolov. Glede na to da so jezera globoka, je malo večja možnost za preživetje rib, vseeno pa bomo omejili dodatno hranjenje rib na minimalno. Sicer je dovoljeno hranjenje na ribolovni dan pet kilogramov, kar bomo v tem času zmanjšali za polovico,« razloži Šumah in pojasni, da se v vročih dneh precej ogreje tudi voda v jezeru, ki v zgornjih plasteh doseže tudi do 31 stopinj Celzija. »K sreči globlje temperatura vode ostaja nizka, tako da za same ribe ni večje nevarnosti, bomo pa preventivno ukrepali.«

Do pogina rib je v poletnih mesecih v reki Paki v preteklosti že prišlo, predvsem v času vročinskega vala. Vendar na pogine rib v večji meri vplivajo dodatni onesnaževalci. »Žal nekateri ljudje niso dovolj osveščeni, da je v vodi živelj, na katerega je treba paziti in ga ohranjati pri življenju. V tekočo vodo spuščajo nesnago, ki ribam pobira dodaten kisik in onesnažuje vodo. Vročina in suša ter posledično nizek vodostaj vplivata tudi na samo vedenje rib, ki se v takih razmerah vedejo drugače kot sicer. Vedenje je spremenjeno predvsem v jezerih, saj ribe nehajo jesti, ribolov je slabši, zato ribiči lovijo predvsem zgodaj zjutraj in pozno zvečer,« nadaljuje Šumah in pove, da je ribolov v jezerih kljub razmeram, ki vladajo, še vedno dovoljen. Še vedno prodajajo tudi ribolovne dovolilnice, bodo pa omejili čas hranjenja.