Reli je ena izmed tradicij Šaleške doline

Velenje, 28. maja – Pretekli konec tedna je bilo dogajanje živahno tudi na področju avtomobilskega športa. Zmagovalca 37. AMTK Rally Velenje, ki se je letos po številu izvedb tekem izenačil z nekdanjim relijem Saturnus in tako postal športno-avtomobilska prireditev z najdaljšim stažem v Sloveniji, sta Rok Turk in Blanka Kacin. Nastopilo je 92 posadk. Tekmovalce je čakalo dvanajst hitrostnih preizkušenj, ki so bile v povprečju dolge 8,8 kilometra, vrnile so se tudi nekatere hitrostne, kot so Laze, Vinska Gora in Ravne pri Šoštanju.

Slovenski vozniki konkurenčni voznikom iz tujine

Avto Moto Turing Klub Velenje letos praznuje 40-letnico obstoja. Skupina zanesenjakov je društvo ustanovila leta 1982 z osrednjim ciljem, da bi organizirali avtomobilske dirke. To jim je tudi v popolnosti uspelo, saj so v štirih desetletjih postali sinonim avtomobilskega športa v Sloveniji. V tem času so izpeljali tudi 36 odličnih relijev, ki so šteli za prvenstva nekdanje in današnje države, pa tudi dirkači iz sosednjih držav vedno radi pridejo nabirati točke svojih prvenstev.
Predsednik kluba AMTK Rally Velenje Simon Lenko je zadovoljen, ker so se tudi gledalci lahko vrnili na tekmo ter so lahko z ognjemetom in druženjem proslavili okroglo obletnico. »Najbolj ponosni smo na ekipo, ki vztraja in organizira tekmovanja. Pomembno je, da vsako leto dodamo nekaj drugačnega in je proga ves čas razgibana in raznolika. Letos sta svoje prispevala tudi dež in spolzko vozišče. Pohvalimo se lahko, da so slovenski tekmovalci konkurenčni, kljub tekmovalcem iz tujine, ki prihajajo iz devetih držav. Najbolje se je z letošnjimi razmerami spopadel državni prvak Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki sta mu na stopničkah družbo delali dve tuji posadki. Turk je za 22 sekund ugnal drugovrščenega Nemca Alberta Von Thurna und Taxisa (Škoda Fabia Rally2). Tretje mesto je zasedel Madžar Laszlo Fekete (Škoda Fabia R5), ki je zaostal že več kot tri minute. Domači klub AMTK Rally Velenje so zastopali Mitja Glasenčnik, Robert Kresnik, Dejan in Robert Anželak.

Na vrhu ekipo ohranja resen pristop

Rok Turk in Blanka Kacin sta v velikem slogu še četrtič zmagala. Za njima je preko dvesto tekem in blizu sto zmag. Turk je kot aktualni državni prvak vodil od prve do zadnje hitrostne preizkušnje. Dobil je deset od dvanajstih hitrostnih preizkušenj. Čeprav se je v zadnjih kilometrih relija celo zavrtel, njegova zmaga ni bila ogrožena. Kako ostati med najhitrejšimi? »Ohranja naju mladost, trudimo se in delamo po najboljših močeh. Gre za resne projekte, konkurenca je močna, saj prihaja mlajša generacija perspektivnih dirkačev. V Šaleški dolini rada nastopava, saj so tereni pisani in trase skrbno izbrane. Tudi letos so se organizatorji potrudili z izbiro trase, ki pa je tehnično zahtevna, čeprav nas v Velenju vedno preseneti dež,« razlaga Turk s pohvalo za sovoznico Blanko Kacin, ki ga usmerja in občasno tudi malo »pokomandira«. »V ženski energiji je veliko pozitivnega za celo moštvo. Za uspeh so potrebni vztrajnost, veliko odrekanja, biti ob pravem času na pravem mestu in malo športne sreče. Če imaš nekaj rad in to delaš s srcem, tudi rezultati pridejo,« dodaja Kacinova, ki pritrdi, da se iz dirke v dirko izpopolnjujeta in prilagajata. Letos ju čaka še približno sedem tekem doma in v tujini.