Razstava »Pogledi na Velenjski grad« ter dan suverenosti

Foto: Blaž Verbič

Velenje – V Podhodu Pošta je na ogled nova razstava Muzeja Velenje z naslovom Pogledi na Velenjski grad: Iz zbirke zbiratelja Janeza Osetiča. Na razstavi so predstavljene upodobitve Velenjskega gradu na različnih predmetih, ki jih Janez Osetič hrani v svoji zasebni zbirki. Razstava je bila načrtovana v lanskem letu, ko je Velenjski grad praznoval 750 let, a je zaradi sprememb programa v zvezi z epidemiološkimi razmerami do realizacije prišla zdaj. Vsebinsko sta razstavo pripravila Mojca Ževart in Stojan Knežević, gradivo je izbral Janez Osetič.

Na tokratni razstavi je med drugim na ogled patiniran mavčni relief z upodobitvijo Velenjskega gradu s parkom in zapisom imena gradu v nemškem jeziku, emajlirana stenska ura z motivom Velenjskega gradu, izdelana v podjetju Dekor Zagreb, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja izdelalo serijo emajliranih ur z upodobitvami različnih znamenitosti z območje takratne Jugoslavije.

Na ogled so tudi grafika Velenjskega gradu Jožeta Žlausa, ki je verjetno nastala v prvi polovici 80. let prejšnjega stoletja, akvarel gradu Jožeta Svetine iz leta 1984, akril gradu na lesonitni plošči Iva Kolarja iz leta 2006, kolorirana suha igla oz. jedkanica Carla Reicherta iz sredine 19. stoletja, fotografija Volbenka Pajka Velenjski grad pozimi, akvarel Danice Bem Gala, olje na platnu neznanega avtorja, ki je domnevno nastalo v prvi polovici 20. stoletja, in kolorirana risba Velenjski grad slikarja Rada Jeriča.

Razstava bo na ogled do 23. novembra 2021.