Razstava o lokalnem okolju z lokalnimi izvajalci

Letošnja praznična podoba dvorca Gutenbuchel v Ravnah pri Šoštanju je znova oživela v duhu nostalgije, domačnosti in razkošja prazničnega časa. Tokratna pravljica je bila najdaljša doslej, saj je bila odprta skoraj cel december. Občina Šoštanj je letos ponovno v sodelovanju s Simonom Ogrizkom ter z entuziastko, arhitektko in skrbnico dvorca Matejo Kumer poskrbela za čudovito postavitev, odeto v različne zgodbe in mesta.

»Želeli bi, da bi bil dvorec ves čas odprt za ljudi, kar zaenkrat ni možno. Letošnja božična pravljica je bila programsko bolj dovršena. Pokazalo se je, da so obiskovalci željni ponovnega srečanja z dvorcem in ambientom. Veseli nas, ker smo smeli dati ljudem nekaj lepega, prostor, kjer so se lahko družili in si pogledali lepe stvari.

Na letošnji razstavi je bilo predstavljenih veliko zanimivih zgodb in znanja iz umetnostne zgodovine, kar je znal Simon Ogrizek, ki kot mednarodno poznan florist veliko potuje po svetu, z občutkom implementirati in prenesti v našo dolino skozi cvetlične aranžmaje in dekoracije. Skozi sobane smo se popeljali v severne dežele in v francosko prestolnico. Pod dvorcem je namreč nekoč stala replika Eifflovega stolpa,« pojasni Kumrova, ki jo žalosti, da je dvorec v tako slabem stanju.

Kako dvorcu dati drugo priložnost?

»Sama se tega lotevam programsko. V okviru razstave si začrtam vsebine, ki so povezane tudi z lokalnim okoljem, tudi sodelavci prihajajo iz lokalnega okolja. Želim, da ljudje, ki pripravljajo vsebine, spoštujejo zgodbe, sedanjost in preteklost dvorca in da z novodobnimi postavitvami in vsebinami ne pokvarimo duha in plemenitosti časa.

Kar se tiče obnove dvorca Gutenbuchel sem mnenja, da je treba pri takšnih projektih veliko skupne volje in želja, da obnovimo stare stavbe, jim vrnemo vsebine in spoštovanje. Če ne bomo spoštovali vsebin zgodovine, ne bomo nikoli sodobni in napredni. Evropa namenja denar za prenovo dvorcev, je pa pri tem pomembno tudi, kakšen je program, ne le obnova, tudi vsebina, ki ima prihodnost za naslednjih deset, dvajset let in ne samo za čas, da odkljukamo stvari in zapremo mapo. Želim, da vsebine živijo in bodo sled našim otrokom,« razmišlja Kumrova, ki upa, da bodo dvorec ponovno lahko odprli za velikonočne praznike. Je pa priprava razstav vedno večji izziv, saj se ne smejo ponavljati in je treba ponuditi vedno nove vsebine.