Razstava Ele Peroci Med pravljice

V Knjižnici Velenje smo zasnovali bralno-spodbujevalno akcijo ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci, ki se je začela spomladi in se je zdaj z odprtjem razstave Med pravljice zaključila.
Hkrati si lahko na otroškem oddelku ogledamo tudi razstavo Vrtca Velenje Pravljični svet Ele Peroci. Najprijaznejša muca, ki hkrati otroke uči reda, je upodobljena v različnih likovnih tehnikah in kiparskih umetninah. Obe razstavi bosta na ogled do konca decembra 2022.
Dogodek ob odprtju razstave je bil pravljičen, kot je bil pravljičen svet Ele Peroci. Za uvod v prireditev nam je zapel otroški zborček Vrtca Velenje – enota Tinkara pod vodstvom Mojce Iršič in ob spremljavi Katje Prijevič. Izbrali so pesmici Odpri – zapri in Tri ljudske. Zaplesali so še dva plesa, Pridi, greva plesat in Rad se imam. Nato pa smo prisluhnili glasbeni pravljici Ela in njena violina. Nastopile so akademske glasbenice: Inga Ulokina (violina in avtorica zasnove), Olga Ulokina (klavir), vnukinja Ele Peroci, Tonka Pogačnik (violina) in vokalna gostja Mateja Bobek, ki je zapela nekaj pesmi, ki so bile ljube Eli Peroci.
V bralno-spodbujevalno akcijo smo želeli vključiti vrtčevske otroke in učence osnovnih šol vseh treh občin, ki jih pokriva naša knjižnica – Velenja, Šoštanja in Šmartna ob Paki. Razpisali smo likovni in literarni natečaj. Pri likovnem natečaju so lahko sodelovali vrtčevski otroci in učenci prve triade. Ustvarjali so mačje portrete po pravljici Muca Copatarica, v knjižnici smo izvedli 39 ur pravljic. Pri literarnem natečaju pa so lahko sodelovali učenci druge in tretje triade, pisali so zgodbe Moj dežnik je lahko… po pravljici Moj dežnik je lahko balon. Dobili smo kar 591 mačjih portretov in 52 literarnih zgodb. Knjižnica se je spremenila v pravo mačje domovanje, saj smo prejeli toliko čudovitih izdelkov, da smo jih želeli pokazati.