Radio Velenje po novem slišen v digitalni DAB+ tehnologiji

Radio Velenje je bil konec lanskega leta uspešen na razpisu Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS). »Sredi novembra smo s strani AKOS-a Slovenije prejeli odločbo o podelitvi pravic za razširjanje v DAB+ tehnologiji. Omrežje s tehnologijo DAB+ prinaša nadgradnjo več kot 20 let stare tehnologije Digital Audio Broadcasting in določene prednosti z učinkovitejšim kodiranjem zvoka, pa tudi boljšo kakovost zvoka in seveda boljšo kakovost oddajanja. Poleg radijskega programa je to pravzaprav nova platforma, ki omogoča večpredstavnostne vsebine, ki lahko dopolnjujejo radijske programe in ponujajo povsem nove storitve,« pravi Maja Oderlap, odgovorna urednica radia.

DAB+ je torej storitev digitalnega radijskega prizemnega oddajanja. Prednost digitalnega radia je tudi v tem, da je odporen na motnje pri sprejemu. Morebitnega hreščanja, ko nam je lahko nagajal sprejem, je odslej konec. Saj lahko tudi Radio Velenje poslušate preko DAB+.

Za sprejem programov v digitalni tehniki pa potrebujete ustrezne sprejemnike. Obvezno morajo imeti oznako za tehnologijo DAB+. V Sloveniji so taki sprejemniki na voljo, prav tako tudi hibridni sprejemniki FM/DAB+. Tudi avtomobilski proizvajalci v nove avtomobile že vgrajujejo sprejemnike DAB+.