Pust Šoštanjski letos bo

18. februarja bo v Šoštanju že 70. pustni karneval in Šoštanj je karnevalsko mesto že od leta 1953. Že v povojnih časih je bilo po vaseh opaziti pustni lik Koš, ki se je leta 1987 prvič pojavil na karnevalu v Šoštanju, drugi originalni pustni lik pa je Tresimir.

Kvaliteta karnevalov nenehno raste, obisk mednarodnega karnevala »Pust Šoštanjski« je izjemen – tako po številu obiskovalcev kot po zasedbi domačih in mednarodnih skupin. Od leta 2006 so vključeni v evropsko združenje karnevalskih mest, s čimer kraj in občino promovirajo širom po svetu.

Predsednik Turistično olepševalnega društva Šoštanj Peter Radoja je ponosen, da so aktivno vključeni v razne prireditve. »Najbolj so nas zaznamovali karnevali, lani smo gostili 84 predstavnikov karnevalskih mest in organizatorje karnevalov iz 18 držav Evrope, na kar smo zelo ponosni. Leta 2006 smo vstopili v evropsko združenje karnevalskih mest. Obiskujemo tudi karnevale po drugih evropskih državah. Bili smo vse od Belgije do Turčije. Sodelujemo na številnih večjih karnevalih, na katerih se učimo in izkušnje prenašamo v Šoštanj, kjer radi pokažemo, kaj znamo in zmoremo,« pojasni Radoja.

18. februarja v Šoštanju prirejajo že 70. tradicionalni mednarodno obarvani karneval. »V naše mesto prihaja kar nekaj karnevalskih skupin, največ jih bo iz Slovenije, občin Šoštanj in Velenje,« pove Radoja, prepričan, da bodo tudi letošnja rdeča nit festivala težave, ki nas pestijo. Po karnevalu bo tudi velika maškarada v Športni dvorani Šoštanj s številnimi nastopajočimi in lepimi denarnimi nagradami.