Pust Mozirski ustrelil prav na martinovo

Mozirski podžupan Roman Čretnik, pustna princesa Zala prva ter pustni župan Drago Poličnik

Začetek pustovanja Društvo za ohranjanje kulturne dediščine Pust Mozirski začne vsako leto na martinovo. To se zgodilo odkar je Pust Mozirski postal član Evropskega združenja karnevalskih mest FECC. Po ljudskem izročilu je martinovo jesenski pust, tako je zapisano v najstarejših pisnih virih, saj naj bi bil to čas zahvalnih daritev za dobro letino pridelkov in uspešno pašo, ki jih krščanstvo slavi tudi še dan današnji. V Združenju so zato uvedli obdobje od tega dne do Pusta v mesecu februarju kot pustno obdobje. Pust Mozirski je tako ob vključitvi v to evro-druščino pričel častiti tudi to obeležje in ga združil z martinovanjem.

Topničar Jože je ustrelil ob trojnem dogodku

Po tradiciji so se tudi letos, 11. 11. ob 11. 11. zbrali pri Grabnarjevi hiši in s posebnim zgodovinskim topom točno ob napovedanem času prižgali smodnik. S tem ter ob blagoslovu hrastovega soda z moštom, ki ga je sredi placa namestil vinogradnik in trški viničar-donator Miha Fajfar, je mošt savignona obredno postal vino.

Ob tem ni manjkalo žlahtnih besed s strani podžupana Romana Čretnika, ki je dejal, da nas Slovence in Zgornjesavinjčane vino druži in s pametnim pitjem ter obogatitvijo kulinarike vedri duha in krepi prijateljstvo.

Pustno kraljico so mozirski pustnaki našli v deželi kranjski

Ob začetku jesenskega pustnega časa, ki je v Mozirju tako tudi začetek celotnega pustnega obdobja, pa je Čretnik pohvalil vrle pustnake, ki vse do osrednjega pusta in skupaj že kar 126 let, skrbno negujejo izročilo prednikov. Ob predstavitvi sta pristopila nova pustna princesa Zala Kokot kot »Zala prva« iz okolice Ljubljane (menda po Saši regiji in okol niso našli nobene pusta-voljne in primerne deklične) ter pustni župan Drago Poličnik.

Ko se je zala študentka Zala predstavila, je z njim tudi zaplesala na praznične note pustnega ansambla Boj se ga. Zažvenketali so kozarci, zadišalo je po mladem, aromatičnem vinu tramincu letnika 2017 z bližnjega Kolovrata in Slatine, ki je zorelo v kleti večkrat z zlatom nagrajenega »naj« kletarja med tamkajšnjimi vinogradniki Mihaela Fajfarja. Še sveti Martin, ki je iz mošta tudi v Mozirju naredil vino, je bil zadovoljen, tako pa tudi vseh štirinajst ponudnikov dobrin s kmetij in domače kulinarike, ki so martinov sejem naredili prijetno domač.

Jože Miklavc