Pušnik ni več trener jesenskih prvakov

Nogometaši vodilne Olimpije so v zadnjem jesenskem krogu v prvi nogometni ligi morda doživeli celo največji rezultatski stres v prvem delu prvenstva, vsekakor pa pravi pretres na trenerski klopi. Na gostovanju pri novincu Krškem so doživeli prvi jesenski poraz v gosteh. Pred tem gostovanjem so glede na to, da so na prvi jesenski tekmi kot gostje zmagali z 2 : 0, v Stožicah pa s 5 : 0, veljali za dejanske, ne le papirnate favorite. Čeprav so tudi na tej tekmi nastopili brez jeseni najboljšega strelca v ligi Andraža Šporarja, ki bo nogometno pot nadaljeval v švicarskem Baslu, so verjeli v nove tri točke in to, da bodo spomladi nadaljevali s šestimi točkami prednosti pred Mariborom.

Krčani so krog pred tem v Mariboru izgubili z 0 : 6, a jim ta njihov najhujši jesenski poraz ni vzel volje do igranja nogometa. Tudi proti Ljubljančanom jim je slabo kazalo, saj so gostje povedli že po slabih desetih minutah igre. V 32. minuti je sodnik Matej Jug izključil enega od domačih igralcev in po prvem delu so dvoboj izgubljali z 0 : 1. V nadaljevanju niso imeli več česa izgubiti, gostje pa so bili najbrž prepričani, da jih bodo z igralcem več še tretjič premagali to jesen. A domači so presenetili s preobratom ter se veselili zmage z 2 : 1. »»Katastrofa! Če želimo biti prvaki, se take tekme ne smejo dogajati,« je dejal po bolečem porazu eden izmed ‘zmajev’. Takšnega mnenja je bilo tudi vodstvo kluba in v torek sporočilo, »da sta se klub in glavni trener moštva Marijan Pušnik sporazumno razšla.« Maribor po zmagi s 5:0 v Kopru Ljubljančanom že krepko diha za ovratnik. Zaostaja le še za tri točke.

Nogometaši Rudarja so v predzadnjem krogu po petih krogih, v katerih so si priigrali zgolj skromno točko, le uspeli ‘izkopati’ nove tri točke. Od Zavrča so bili boljši z 1 : 0. Polni optimizma so pričakovali tudi zadnjo jesensko tekmo v Domžalah. Statistika je bila na njihovi strani. V 4. krogu so v tamkajšnjem športnem parku slavili gladko z 2 : 0, v 13. je bilo ob jezeru 1 : 1. Prav zato so upali na presenečenje (vsaj v obliki točke) tudi na tem srečanju. Bil pa je to račun brez krčmarja. Doživeli so visok poraz z 0 : 4 in prezimili bodo s skromnimi 22 točkami. Tolažijo se lahko s tem, da imata toliko točk tudi Koper in Krka. Celje, ki je na zadnjih šestih tekmah osvojilo kar dvanajst točk, pa ima na šestem mestu le točko več od njih. Toda zadnje Krško po veliki zmagi nad Olimpijo za njimi zaostaja le za tri. Skratka, bera ‘rudarjev’ je veliko slabša, kot so želeli in načrtovali. Delni vzrok za slab jesenski rezultat je gotovo tudi v tem, da novemu vodstvu kljub velikemu prizadevanju (še) ni uspelo potegniti kluba iz finančnih težav. Plače prihajajo z zamudo in, kot pravijo, ko jo dobijo, se ne morejo najesti za mesec dni nazaj in za mesec naprej. Če bi bilo prvenstvo končano, bi bile pred njimi kvalifikacije za obstanek v ligi. Na srečo je pred njimi in vsemi prvoligaši še spomladanski del, v katerem pa bodo morali pokazati veliko več življenja, kot so ga v prvem delu. Skratka, pred trenerjem Jernejem Javornikom je gotovo zahtevna naloga, da moštvo zadrži v elitni slovenski nogometni druščini, strokovno vodstvo pa, da nadaljuje iskanje finančnih rešitev.

Prvenstvo bodo predvidoma nadaljevala 27. februarja. V uvodnem krogu drugega dela bodo Velenjčani gostili prav tekmeca z dna lige Krško.