Prvi primer prenosa podtipa ptičje gripe

(Foto: Kevin Frayer/Getty Images)

V petek so po vladnih podatkih ob 4397 PCR testih potrdili 956 koronavirusnih okužb, delež pozitivnih PCR testov je znašal 21,7 odstotka. Umrlo je sedem oseb s covidom-19, v bolnišnicah so zdravili 579 covidnih bolnikov, 109 jih je potrebovalo intenzivno nego, 72 so jih odpustili. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 740. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, je po dolgem času padlo pod 600. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 11.177 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

V Saša regiji je bilo včeraj v Velenju 18 okužb, v Šoštanju 4, v Šmartnem ob Paki 2, v Mozirju, Nazarjah, Gornjem Gradu in na Ljubnem pa po ena okužba.  V nam bližnjih občinah pa je bila v Mežici ena okužba, na Prevaljah 5, na Ravnah na Koroškem 11, v Slovenj Gradcu 8, v Mislinji 4, v Vitanju 1, v Vojniku 4, v Celju 21, v Žalcu 9, na Polzeli in v Braslovčah po ena ter v Preboldu pet okužb. 

Med tem, ko v večini regij okuženost pada (razen v Pomurski),  Savinjska regija zadnje dni ostaja na že doseženem številu okužb.

Virusi postajajo bolj agresivni

To kar znanstveniki že nekaj časa opozarjajo, postaja vse bolj prisotno. Virusi postajajo bolj agresivni in bo očitno potrebno boju z njimi nameniti več denarja. V Rusiji so potrdili prvi primer prenosa podtipa ptičje gripe H5N8 na človeka na svetu, so danes sporočile ruske oblasti. Okužbo so potrdili pri sedmih zaposlenih na perutninski farmi. O tem so obvestili Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).