Prijeli člane kriminalne združbe

Celje, Velenje – Več kot 70 kriminalistov in policistov Policijske uprave Celje je v včerajšnjih zaključnih aktivnostih preiskave kriminalne združbe, odvzelo prostost sedmim osebam doma z območja Celja in Velenja, starim od 22 do 37 let, ki so se ukvarjali z nezakonitimi migracijami. Po opravljenih aktivnostih so štirje ostali v policijskem pridržanju in jih bodo predvidoma jutri privedli k preiskovalnemu sodniku.

S preiskavo so celjski kriminalisti začeli decembra lani. Osumljeni člani kriminalne združbe so v času od začetka preiskave do avgusta letos, v sodelovanju z več neidentificiranimi storilci z območja Slovenije ali tujine, organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s prevažanjem ilegalnih migrantov iz Hrvaške, preko Slovenije, v Italijo. Kriminalna združba je na tej relaciji prepeljala ali organizirala prevoze 279 oseb. 151 smo jih na območju Slovenije, Hrvaške in Italije identificirali. Večinoma je šlo za državljane Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske.

V tej zvezi so policisti zaradi sumov kaznivih dejanj pri nas in v tujini v 13 primerih ločeno obravnavali 15 osumljencev.

Prevozniki osebe s socialnega dna

Kriminalna združba je za prevoznike uporabljala predvsem osebe s socialnega dna, pogosto tudi odvisnike od prepovedanih drog. Ilegalne migrante so prevažali v osebnih in kombiniranih vozilih, nekateri tudi brez vozniških dovoljenj ter z vozili tudi bežali pred policijo in s tem ogrožali življenja migrantov.

Zaradi suma storitve kaznivih dejanj Prepovedano prehajanja meje ali ozemlje države po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) so kazensko ovadili 10 oseb, starih od 22 do 37 let, za 16 kaznivih dejanj.

Oboroženi in nevarni

Med preiskavo so ugotovili tudi, da so posamezni člani kriminalne združbe izvrševali kazniva dejanja še s področja prepovedanih drog. Preprodajali so predvsem drogo kokain, heroin in konopljo, zaradi česar jih bomo pet ovadili še zaradi sumov storitve kaznivih dejanj Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami po 186 čl. KZ-1.

Dodajamo še, da je bil eden od osumljenec ob prijetju oborožen, s strelnim orožjem, pripravljenim za uporabo, pri drugem pa je bilo strelno orožje najdeno na hišni preiskavi, kar kaže na to, da je šlo za resno in nevarno kriminalno združbo.

Letos so policisti prijeli 273 tihotapcev ilegalnih migrantov, od katerih je bil zoper 223 odrejen pripor

Ogrožajo življenje migrantov

Slovenska policija v zadnjem obdobju zaznava povečanje problematike delovanja organiziranih kriminalnih združb pri nezakonitih migracijah na balkanski poti. V Sloveniji so pogosto kot izvajalci prijeti državljani tretjih držav, ki so že pridobili status ali pa so v postopku pridobitve le-tega v državah EU. Pri prevozih z vozili običajno uporabljajo predhodnice, ki preverjajo morebitno prisotnost policije na načrtovani poti prevoza.

V preteklem obdobju je bilo zaznano tudi več primerov, ko so tihotapci ljudi s svojim brezkompromisnim ravnanjem (tako v postopkih s policisti, kot tudi z nevarno vožnjo in velikim številom migrantov v vozilih) ogrožali življenja migrantov. Tako lahko izpostavimo, da v zadnjem mesecu beležimo 6 primerov prijetih tihotapcev, ki so v kombiniranih vozilih prevažali vse od 31 pa do 47 nezakonitih migrantov.