Previdno pri nabiranju čemaža

Topli sončni žarki na plano niso privabili le spomladanskih rastlin, temveč tudi njihove nabiralce in uživalce. Medtem ko regrat dobro poznamo in bi ga pri nabiranju težko zamenjali s katero od nevarnih rastlin, je nevarnost pri nabiranju čemaža velika. Zaradi podobnosti listov, čemaž hitro zamenjamo s šmarnico, čmeriko ali jesenskim podleskom.
Ravno prejšnji teden so v UKC Ljubljani sprejeli pacienta, ki sta se zastrupila. Eden od njiju je umrl, drugi je še vedno v kritičnem stanju. Oba sta namesto čemaža nabrala in zaužila jesenski podlesek.

Čemaž je zdrav in okusen, a obstaja nevarnost, da ga pri nabiranju zamenjamo z jesenskim podleskom, ki pogosto raste tudi med čemažem. Ta pa je zelo strupen. Protistrupa ni.

Jesenski podlesek

Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo namreč zelo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste. Uživanje omenjenih strupenih rastlin je smrtno nevarno že v majhnih odmerkih, še posebej, če gre za starejše ali bolnike z okvaro jeter. V zadnjem desetletju so v Sloveniji zdravili več deset bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Je pa v tem obdobju zelo narastla tudi priljubljenost čemaža.
Čemaž v Sloveniji raste praktično povsod in tudi njegova uporaba v jedeh je zelo raznolika. »Pripravljam čemaževo pesto z lešniki, čemaževe štruklje, čemaževo juho, skutine čemaževe cmoke ter slan čemažev zavitek,« je povedala kuharica gostišča Savinek v Belih Vodah, Vida Mazej.
Čemaž je brez dvoma okusen in tudi zdrav (čemur sicer stroka ne pritrjuje), je pa pred nabiranjem nujno vedeti, kako ga ločimo od strupenih rastlin. Posebej bodite pozorni na vonj rastline – čemaž, ki mu pravimo tudi divji česen, po česnu tudi diši. Če niste prepričani, preverite še obliko lista: pri šmarnici rasteta dva lista skupaj in se nad zemljo razcepita, pri podlesku pa so listi spodaj žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično. Čemaž ima trioglat in trd pecelj, ki ga zlahka otipamo, nadaljuje pa se kot trioglata žila v listu. Če še vedno ne upate z gotovostjo trditi, da je čemaž, ki ste ga našli res čemaž, se za nabiranje raje ne odločite.
Strokovnjaki še svetujejo, da v primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem čemaža, vedno pomislite na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico. Ob vsakem sumu na zastrupitev, priporočajo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Tja pa s seboj vzemite tudi rastlino ali njene dele.