Preventivna akcija Varno z motorjem

Pred nami so sončni dnevi, čez dan bo večinoma topleje, a jutra še ostajajo hladna. Spomladanske vožnje večinoma potekajo v zahtevnejših pogojih, čemur se je potrebno prilagoditi. Mnogi se bo podali na krajše ali daljše izlete, ugodne razmere bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi, kolesarji in vozniki e-skirojev, ki naj poskrbijo za svojo vidnost. Agencija za varnost prometa želi voznike spomniti, da je tudi v idealnih voznih pogojih potrebna pazljivost, zato vozite s prilagojeno hitrostjo. Odložite mobilni telefon, vozite na ustrezni varnostni razdalji, v promet pa nikar pod vplivom alkohola! Brez izgovorov poskrbite za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.

Poskrbite za ustrezne pnevmatike

Čeprav zimske pnevmatike niso več obvezne, svetujemo, da z menjavo zimskih pnevmatik nikakor ne hitimo. V zgodnjih jutranjih urah so lahko razmere marsikje še zimske, cesta je lahko poledenela, posebej na senčnih legah. Takšnih razmer ne gre podcenjevati. Vsa vozila morajo biti v primeru zimskih razmer opremljena z zimsko opremo, tudi po 15. marcu.

Previdno pri prehitevanju kolesarjev, motoristov, e-skirojev

Prehitevanje kolesarjev, motoristov in e-skirojev naj vozniki izvedejo strpno, pri tem pa naj vedno zagotovijo zadostno bočno razdaljo, ki znaša vsaj 1,5 metra. Voznik si mora za prehitevanje vzeti dovolj razdalje tudi pred in po prehitevanju, tako da ne ogroža kolesarja, mopedista ali voznika e-skiroja in se lahko varno vključi nazaj v prometni tok. Motoristi, mopedisti, kolesarji in vozniki e-skirojev naj poskrbijo za ustrezno zaščitno opremo in za dobro vidnost, tako bodo bolj varni.

Naj vas močno sonce ne zaslepi

Sočni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij. Vsem udeležencem v prometu Agencija za varnost priporoča, naj poskrbijo za primerno zasenčenje. Posebej pozorni naj bodo, če se zjutraj odpravljajo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. Če uporabljajo sončna očala, naj vozniki ne pozabijo, da jih je pred predorom potrebno odstraniti.