Prenovljena trim steza obogatena z gobarsko učno potjo

Minulo soboto je Gobarsko društvo Marauh Velenje gostilo vseslovensko srečanje gobarjev, na katerem je predstavilo novo Gobarsko učno pot, ki jo je ob trim stezi postavilo v sodelovanju s partnerji. »Ideja o tem je v društvu zorela že nekaj let. Naše razstave, namenjene izobraževanju širše javnosti o gobah in glivah, so vedno bile tako dobro obiskane, da se nam je zdelo smiselno predstaviti gobe na stalni postavitvi v naravnem okolju,« je ob predstavitvi povedal predsednik društva Matej Jenko in dodal: »Gobarska učna pot je razumljiva, enostavna, namenjena pa vsem, ki imajo radi naravo. Svet gob in gliv je predstavljen na večjezičnih tablah, ki prikazujejo osemdeset različnih vrst gob s fotografijami, opisi in označbami, ali je goba užitna, strupena, morda zaščitena.«

Društvo v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline že načrtuje izvajanje vodenih ogledov poti, ki bo, kot pravi Jenko, popestrila turistično ponudbo. Zasnovali pa so tudi vodene oglede poti za vrtce in osnovne šole.

Gobarsko učno pot je ob strokovnem sodelovanju z Gobarskim društvom Marauh iz Velenja postavila Mestna občina Velenje. Vrednost oblikovanja in postavitve je 25.160,48 evrov. Zaradi delne dotrajanosti in novih spoznanj na področju rekreativne vadbe na prostem, so v sodelovanju s ŠRZ Rdeča dvorana obenem prenovili že obstoječo trim stezo, ki poteka na istem območju. Vrednost del za trim stezo je 7.320 evrov. Obe poti sta seveda brezplačni za uporabo.

Oboje bodo predali namenu v torek, 10. septembra, ob 17. uri.