Premogovnik Velenje obiskali kriminalisti

Kriminalisti na območju Celja, Maribora, Ljubljane in Kopra so pričeli 13 hišnih preiskav. Med drugim so obiskali Premogovnik Velenje. Preiskave potekajo v povezavi s sumom kaznivih dejanj pri oddaji posla, nastalo naj bi za 4,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Nacionalni preiskovalni urad je preiskave izvedel pri osmih fizičnih in petih pravnih osebah, gre pa za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in kaznivega dejanja pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Preiskovalci sumijo osem oseb, da so storile kaznivo dejanje pri izvajanju storitev na škodo pravne osebe z območja Velenja v višini 4,8 milijona evrov.

Oškodovana družba je po poročanju portala 24ur Premogovnik Velenje. Za STA so v upravljalcu edinega premogovnika v državi pojasnili, da se preiskava nanaša na posle v letu 2017 in 2018, ko je družbo vodil Ludvik Golob, članica uprave pa je bila Mojca Letnik.

Kot je za Radio Velenje povedal sedanji direktor PV mag. Marko Mavec, so preiskovalcem NPU predali vse dokumente in podatke, povezane s posli v letih 2017 in 2018 in sklenjene s strani takratnega poslovodstva. »Težko komentiram, kako in v katero smer bo šla preiskava in kaj se bo dogajalo. V času, ki ga zadeva preiskava, me v PV ni bilo, zato zadev ne morem komentirati. Je pa prav, da PV kot oškodovanec pride do zaključka. Seveda so nepravilnosti in številka, o kateri se govori, le domneva, sumi, vsekakor pa je vsak evro, ki bi šel v škodo PV in bil povrnjen, dobrodošel. Tudi za to, da bi ga plasirali v prestrukturiranje in kvalitetna delovna mesta,« je v tej zvezi povedal mag. Mavec.

Po pojasnilih policije sta sicer osumljeni osebi iz oškodovane družbe s pomočjo drugih osumljencev s sprejetjem pravnih aktov oddali posel povezani osebi in podizvajalcu, čeprav sta se zavedali, da je bilo predhodno izvedeno javno naročilo, na katerem so prejeli ugodnejši ponudbi dveh ponudnikov.

Pri izvajanju preiskovalnih dejanj sodeluje 60 kriminalistov, postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Za navedena kazniva dejanja je predpisana kazen zapora do osmih let.