Preiskovalna komisija širi krog zaslišanj

Ljubljana, 22. septembra – Kot poroča STA je preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 sklenila, da bo zaslišala funkcionarje institucij, ki so kakor koli bile ali bi morale biti vključene v projekt do sprejema poroštvenega zakona. Med temi so tudi nekdanji predsedniki vlad Anton Rop, Janša Janez in Borut Pahor.
Rop in Janša sta sicer tudi nekdanja finančna ministra. Na vprašanja o investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bodo odgovarjali tudi nekdanji finančni ministri Dušan Mramor, Franc Križanič (tudi nekdanji nadzornik HSE) in Janez Šušteršič.
Komisija bo vabila tudi nekdanje ministre za okolje in prostor Janeza Podobnika, Karla Erjavca, Roka Žarnića, Zvonka Černača in Janeza Kopača (tudi nekdanji generalni direktor direktorata za energijo) ter nekdanje ministre za gospodarstvo Teo Petrin, Mateja Lahovnika, Andreja Vizjaka (tudi nekdanji prvi nadzornik HSE), Mitjo Gasparija, Radovana Žerjava in Darjo Radić (tudi nekdanja državna sekretarka pristojna za energijo).
Za mizo preiskovalne komisije bodo sedli tudi nekdanji državni sekretarji za energijo Robert Golob (tudi prvi nadzornik HSE), Andrijana Starina Kosem, Tomaž Jeršič, Viljem Pšeničny, Branko Burgar, Djordje Žebeljan (tudi nekdanji vodja urada za energijo in direktor urada za energetiko oz. direktorata za energijo, nadzornik Premogovnika Velenje in HSE, izvršni direktor za raziskave in razvoj HSE in prvi nadzornik Teša) in Igor Šalamun (tudi nekdanji direktor direktorata za energijo in nadzornik HSE) ter nekdanji generalni direktor direktorata za energijo Julijan Fortunat.
Zaslišali bodo tudi nekdanjega in sedanjega župana Velenja, Srečka Meha in Bojana Kontiča, nekdanjega in sedanjega župana Šoštanja, Milana Kopušarja in Darka Meniha, ter župana Šmartnega ob Paki Janka Kopušarja.
Na vprašanja poslancev bo odgovarjal še Branko Sevčnikar, nekdanji predsednik sindikata Teša, zdaj predsednik sindikata delavcev v energetiki, bil pa je tudi član nadzornih svetov HSE in Teša.
Preiskovalna komisija je doslej opravila zaslišanja o premogu, ki ga kurijo v Šoštanju ter o večanju moči šestega bloka in cene investicije. Pred komisijo so bili tako med drugim nekdanji in sedanji prvi možje Premogovnika Velenje, Teša in HSE