Preiskava zaradi posojil

Ljubljana, 15. novembra – “Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na podlagi sodne odredbe opravljajo šest preiskav poslovnih prostorov na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana in ‎Celje, kjer iščejo in zasegajo dokaze za utemeljitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti s področja bančne kriminalitete,” sporočajo iz NPU. S kaznivimi dejanji naj bi bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 17 milijonov evrov.
Po podatkih Siol.net so med osumljenimi nekdanja predsednica in člana uprave Probanke Romana Pajenk, Milana Lah in Vito Verstovšek. Sumijo jih zlorabe položaja pri odobritvi posojil družbam v lasti Tomaža Ročnika, brata Pajenkove. Poleg njih sta osumljena tudi direktor nekdanje mariborske poslovne enote Probanke in direktor Profectusa Borut Bizjak in Peter Lobnik, nekdanji direktor za komercialno bančništvo v Probanki. NPU nekdanje vodilne preiskuje zaradi kreditiranja družb Zlata Moneta II, Medaljon, Klasje Celje in Pekarna Ptuj, neuradno poroča portal 24ur.com.
Kriminalisti osumljene bančnike preiskujejo zaradi domačijskega razdeljevanja posojil – štiri z Tomažem Ročnikom in Pajenkovo povezane družbe naj bi posojila v obdobju od 2008 do 2010 dobile na “lepe oči”, ne da bi bile kreditno sposobne in brez ustreznih zavarovanj.