Predlogi županov za sproščanje ukrepov

Bodo počasi zaživeli tudi lokali?

Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo v vseh mestnih občinah potekala 29. aprila. Župani med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.

Župani predlagajo tudi, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravi smernice, ki bi gostincem omogočile varno odprtje gostinskih teras. Predlagajo tudi, da novi protikoronski zakon med pomoči upravičene delodajalce uvrsti tudi občinske javne zavode, kot so vrtci in knjižnice ter javna podjetja, ki izvajajo gospodarske javne službe.

Župani so opozorili tudi na likvidnostna tveganja občin zaradi novih plačilnih rokov, ki veljajo za javno upravo. Predlagajo, da bi za občine veljal enotni 30-dnevni plačilni rok, tako za račune, kjer občine nastopajo kot upnik, kot tudi za plačila računov, plačanih s strani občin.