Poziv k cepljenju proti HPV

V želji po boljši zaščiti mladih pred okužbo z virusom HPV bodo v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani organizirali 14. cepilni dan, ki bo potekal v sredo, 1. marca, od 7. do 19. ure. Cepilni dan je namenjen vsem, ki se še nikoli niso cepili in bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom, saj je za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.

Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let. Okužba je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu (RMV), zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

V Sloveniji je kot ena izmed oblik zaščite razen preventivnih pregledov s presejanjem za RMV pri ženskah (ZORA) na voljo tudi cepljenje proti virusu HPV, ki je namenjeno obema spoloma.

Na brezplačno cepljenje vabijo študentke zamudnice (rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene) ter samoplačniško vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV. Študentje lahko cepljenje proti HPV opravijo v Zdravstvenem domu za študente UL na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Obvezno je predhodno naročanje, in sicer od 14. do 28. 2. 2023 preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morajo študentke in študenti registrirati z ZZZS številko zavarovanja. Pri prijavi ne vpisujejo zdravnika.