Pouk spet na daljavo, omejitev prehoda med regijami

Simbolična fotografija (Foto: Pixabay)

Zaradi vse slabše epidemiološke slike je vlada včeraj sprejela nekatere dodatne omejitvene ukrepe. Od ponedeljka se bodo učenci od 6. razreda in srednješolci šolali na daljavo. V regijah, ki se uvrščajo na rdeči seznam, pa je vlada s petkom začasno prepovedala zbiranje več kot 10 oseb, omejila storitvene dejavnosti in nekatere športne aktivnost. Prav tako je omejila prehajanje med regijami. Veljalo pa bo tudi obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, ob nekaterih izjemah. Ukrepi bodo podrobneje predstavljeni danes.

Omejitev nekaterih preventivnih storitev

Ministrstvo za zdravje z odredbo za zdaj prekinja izvajanje nekaterih preventivnih dejavnosti. V bolnišnicah pa je ukinjanje oziroma prelaganje nenujnih storitev prepuščeno izvajalcem in je odvisno od tega, koliko kapacitet potrebujejo za obravnavo bolnikov s covidom-19.

Prehod med regijami otežen

Na rdečem seznamu regij, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev višja od 140, je trenutno sedem od 12 slovenskih statističnih regij. To so Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Posavska, Savinjska in Zasavska regija ter Jugovzhodna Slovenija, ki obsegajo 117 občin. Zanje veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa.

V rdečih regijah od polnoči velja splošna prepoved zbiranj, shodov, dogodkov. Velja tudi prepoved prehajanja iz rdeče regije.
Izjeme pri prepovedi gibanja iz rdeče regije so takšne kot spomladi – za službo, negovanje družinskega člana, dostop do zdravstva … Gibanje zunaj regije ni prepovedano za tiste, ki živijo v oranžnih regijah.