Potrjenih 253 okužb

Ljubljana – NIJZ je objavil podatke do 14. ure. Doslej je bilo v Sloveniji testiranih 6.712 ljudi, potrjenih okužb je 253.

Vodja strokovne skupine za podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 Bojana Beovič je povedala, da je trenutno 130 bolnikov v zdravstveni oskrbi, 29 bolnikov je hospitaliziranih, nekaj jih je doma, trije so na intenzivni negi, stanje dveh je zelo slabo.

Vrsta omejitev

Javni prevoz v Sloveniji od ponedeljka ustavljen, zaprte so vse vzgojno-izobraževalne ustanove, od polnoči pa velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev.

Prekinjene so nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte ostajajo trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v 24 urah izdal tudi priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru.

Hrane dovolj

Vlada zagotavlja, da je prehranskih in drugih artiklov dovolj za večmesečno oskrbo prebivalstva. Do srede naj bi k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

Kako dolga je inkubacijska doba?

Inkubacijska doba traja okoli 5 ali 6 dni pri 95% odstotkih bolnikov. Ko se pojavi bolezen, je lahko videti kot povsem navaden prehlad, pri približno 20 odstotkih se bolezen po tednu dni poslabša. Če je bolezen blaga, se bolnik pozdravi v tednu ali dveh, če je huda pa v 4 – 6 tednih.