Posvojite rastlino

Velenje – Kunigunda je Galerijo eMCe plac odprla zavrženim rastlinam, ki iščejo novega oskrbnika, s tem pa jo začasno spremenila v botanični vrt manjših in večjih lončnic, ki jih je tandem magistric slikarstva Anemari Hrup in Eve Jere Hanžek vzel pod okrilje Zavetišča za zavržene rastline in jih rešil propada.
»Zbirava rastline, za katere ljudje iz različnih razlogov ne morejo več skrbeti. V Zavetišču za zavržene rastline jih oskrbiva in jim poiščeva posvojitelja, ki se s podpisom oziroma narisom posvojitvene pogodbe zaveže, da bo za rastlino primerno skrbel, plača pa tudi posvojnino – prispevek za material in oskrbo rastlin, s katerim se društvo financira,« je predstavila osnovni princip projekta Eva Jera Hanžek in dodala, da s kolegico v projektu prepletata tako ekološke kot umetniške in socialne koncepte. »Spodbujava zavedanje, da so rastline živa bitja, s katerimi pogosto ravnamo kot s potrošnimi predmeti. Ko niso več lepe, bujne, cvetoče kot v cvetličarni, jih preprosto zavržemo,« je nakazala motiv in sporočilo projekta, ki se je začel leta 2015 in leto kasneje prerasel v društvo.
Umetnici se kot laika sproti učita, kako zavržene rastline pravilno oskrbeti, da v nov dom pridejo v kar se da dobri kondiciji. Računata na to, da bodo tudi posvojitelji sami prevzeli odgovornost zanje in se angažirali pri iskanju informacij o pravilni negi.
Tako kot pri njunih drugih projektih je tudi pri tem pomembno vključevanje obiskovalcev. Projekt se namreč predstavi kot razstava zavrženih rastlin (Zelena točka), ki si jo obiskovalci ogledajo, s posvajanjem rastlin vanjo posegajo in jo z narisom posvojitvene pogodbe, na kateri upodobijo izbrano rastlino, soustvarjajo. »Torej, prisoten je koncept risbe, saj ta medij pomembno prispeva k povezovanju z rastlino. S pozornim opazovanjem, potrebnim za risbo nekega predmeta, ga namreč dobro spoznamo in se z njim povežemo.« Risbo rastline posvojitelji obesijo v razstavnem prostoru in s tem prispevajo svoje umetniško delo.
Sprehod po Zeleni točki v Galeriji eMCe plac obiskovalce vrne v čas pred nekaj desetletji, saj so med rastlinami številne vrste, ki so bile v stanovanjih in pisarnah zelo priljubljene, zdaj pa jih le še redko vidimo, ker so jih nadomestile bolj eksotične vrste. »Imamo ciperus, ki je zelo nezahtevna rastlina, ampak jo je kar težko najti, razne plezalke, kaktuse, pa tudi kakšno monstero,« je sogovornica omenila nekatere in povabila obiskovalce, naj se zatečejo med zelenje.