Poštarji opozarjajo na varno dostavo paketov

V času povečane nevarnosti okužbe s COVID-19 ter ukrepov, ki omejujejo gibanje prebivalstva, se pričakovano krepi nakupovanje preko spleta. Pri Pošti Slovenje so zaradi lažje in predvsem varne dostave, sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi zaposlenim in kupcem zmanjšujejo strah pred okužbo, hkrati pa zagotavljajo nemoteno spletno nakupovanje.

Ključni elementi varnega spletnega nakupa

Za podrobna pojasnila o varnem vročanju pošiljk lahko kupci obiščejo tudi poštno spletno stran.

Kupci sledite navodilom

  •  ob vročitvi se lahko (če in kjer obstaja možnost) dogovorijo, da pismonoša odloži pošiljko na primerno mesto (npr. okenska polica, pred hišo, pred blokom, pri lopi, …) in se tako izognejo fizičnemu kontaktu,
  • zagotovijo priporočeno razdaljo (vsaj 2 m),
  • ko se pismonoša umakne, varno prevzamejo pošiljko. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezkontaktna predaja pošiljke.

Brezkontaktni  prevzem odkupnih zneskov

V času koronaviusa je Pošta izjemoma omogočila t. i. brezkontaktni  prevzem odkupnih zneskov (plačilo po povzetju z gotovino ali preko POS terminala), če uporabniki/kupci ne morejo priti na pošto in pismonoša oceni, da bo na spodaj opisan način lahko vročil paket. V tem primeru je treba upoštevati:

  • Denar v primeru odkupnine (če in kjer obstaja možnost) odložijo na ustrezno mesto (npr. okenska polica, steber ograje …).
  • Umaknejo se na priporočeno razdaljo (2 m), da ga lahko pismonoša prevzame.
  • Če je le možno pripravijo točen znesek, da ni nepotrebnega dodatniega rokovanja z gotovino.

Tudi potrditev prevzema poteka brezkontaktno, in sicer pismonoša v navzočnosti strank v dostavni dokumentaciji/aplikaciji ustrezno evidentira prevzem pošiljke. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezkontaktna predaja pošiljke.

Ta ukrep je namenjen ranljivim skupinam (starejšim, gibalno oviranim …), ki prevzem pošiljk težko opravijo na izročilnih poštah.