Poslovni oskar za Plastiko Skaza

Velenje, 14. septembra – Najhitrejša gazela med zelo hitrimi podjetji v savinjsko-zasavski regiji za leto 2015 je znova velenjsko družinsko podjetje Plastika Skaza, lanski prejemnik naziva zlata gazela Slovenije. Za tretjega finalista za dobitnika poslovnega oskarja na nacionalni ravni so jo proglasili na prireditvi v veliki dvorani hotela Paka v Velenju. Med nominiranci za gazelo omenjene regije sta bila še družinsko podjetje Biomasa iz Luč ter Baumüller Dravinja iz Slovenskih Konjic.

Metodološka komisija je v utemeljitvi, zakaj je prepoznala Plastiko Skaza za gazelo savinjsko-zasavske regije 2015, med drugim zapisala, da predstavlja zgled uspešnega prehoda iz nekdaj obrtniške kooperantske delavnice v profesionalno vodeno in globalno usmerjeno razvojno podjetje oziroma postaja multinacionalka. Odlikuje jo dolgoletno partnerstvo z velikimi tujimi podjetji, ki poslujejo na področju bele tehnike ter avtomobilske in elektro industrije. Danes predstavljajo že kar 25 odstotkov celotne proizvodnje podjetja lastne razvojne rešitve. Lani je podjetje ustvarilo blizu 30 milijonov evrov prihodkov, dober milijon evrov dobička, za prihodnje leto napovedujejo povečanje na 40 milijonov evrov v primerjavi z letošnjim letom. 90 odstotkov prodaje dosega na mednarodnih trgih, od tega v Evropi, Afriki, Kanadi, ZDA, Avstraliji, v manjšem deležu pa še na trgih drugih držav.

Letošnji kazalci gospodarjenja so znova zelo spodbudni, saj rastejo za od 3 do 4 milijone evrov. Za prihodnje leto imajo že podpisanih novih pogodb za dodatnih 6 milijonov evrov, proizvodne zmogljivosti pa imajo povsem zasedene.