Poročilo preiskovalne komisije o TEŠ potrjeno

Ljubljana – Državni zbor je soglasno podprl ugotovitve končnega poročila preiskovalne komisije DZ za Teš 6. Vse vlade od 2004 do 2012 so ravnale neodgovorno, največja politična odgovornost pa je na vladi Boruta Pahorja in takratnima ministroma Francu Križaniču in Mateju Lahovniku. DZ bo proti njim naznanil sum kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva oz. nevestnega ravnanja pri opravljanju svojih funkcij. DZ je sicer tudi predlagal vladi, da kot skupščina SDH naloži, da ta od HSE zahteva sprožitev postopka ugotavljanja odškodninske odgovornosti organov vodenja in nadzora v Tešu in Premogovniku Velenju. Poleg tega je DZ sklenil pristojnim organom naznaniti tudi kaznivo dejanje krive izpovedbe za nekdanjega direktorja Teša Petra Dermola o izgradnji oz. podaljšanju železniškega tira do Teša 6.

Politično odgovornost nosita tudi poslanca Bojan Kontič in Srečko Meh, ki sta “s poslanskimi vprašanji in vlaganjem predloga zakona o državnem poroštvu pritiskala na DZ in vlade, da čim prej in brez strokovnega premisleka podprejo investicijo”.

Pahor je sicer še pred potrditvijo v DZ znova zavrnil ugotovitve poročila. Projekt se po njegovih besedah ni začel in ne končal v času njegove vlade, večina podražitev pa izhaja iz pogodbe, podpisane pred nastopom njegove vlade. Odgovornost je zavrnil tudi Bojan Kontič, ki pravi, da je le zagovarjal čim hitrejšo izgradnjo in to na osnovi takrat postavljenih strokovnih mnenj.