Pomoči veliko, upravičencev še več

Foto: Pixabay

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS se je materialni položaj gospodinjstev v Sloveniji lani nekoliko izboljšal. Tako naj bi bili stanovanjski stroški veliko breme v manj gospodinjstvih, več gospodinjstev bi lahko poravnalo nepričakovane izdatke in si privoščilo počitnice. Stopnja resne materialne prikrajšanosti se je v letu 2015 znižala s 6,6 na 5,8 odstotka na osebo. Tako statistika, stanje na terenu pa – po podatkih, ki smo jih zbrali pri nekaterih izvajalcih pomoči v Šaleški dolini – kaže, da je bilo upravičencev do hrane, šolskih potrebščin … lani več kot predhodno leto.

Območno združenje RK Velenje: več kot 77 ton hrane

Na Območnem združenju RK Velenje so lani na šestih delitvah razdelili več kot 77 ton hrane in higienskih potrebščin, kar je približno toliko kot leta 2014, s paketi pa so pomagali večjemu številu upravičencev. Na začetku leta 2015 so imeli na seznamu 563 družin, na lanski zadnji delitvi pa že 714 ali 1497 posameznikov. Oblačil so razdeli blizu 4 tone, na brezplačno letovanje na morju na Debelem Rtiču so peljali 31 otrok in 6 starostnikov, 151 otrokom iz socialno ogroženih družin v občinah Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki so razdelili po 50 evrov za nakup šolskih potrebščin.

Karitas Velenje: leta 2014 308, lani 527 prejemnikov pomoči

Da so potrebe po pomoči vedno večje, da revščina narašča, ugotavljajo tudi na Karitas Velenje. Ob tem se sprašujejo, koliko časa bodo lahko še v dobršni meri zadovoljevali potrebe tistih, ki trkajo na njihova vrata. Lani je bilo takih 527, predhodno leto 308.

Če so leta 2014 razdelili dobrih 29 ton hrane in higienskih potrebščin, je bilo tega lani slabih 38 ton. S šolskimi potrebščinami so oskrbeli 72 otrok (leta 2014 66), finančno pomoč je prejelo lani 18 družin ali le ena manj kot predhodno leto. Rabljenih oblačil so lani razdelili 3249 komadov, predlani 1813. Ob koncu seznama smo našli še število opravljenih ur prostovoljcev Karitas Velenje: lani 5466, predlani 3628.

18 ton viškov hrane

Od marca 2014 poteka v mestni občini Velenje projekt Viški hrane. Gre za hrano, ki bi jo zaradi izteka roka uporabnost trgovci ob koncu dneva dali v uničenje. Koordinator aktivnosti je Zveza Lion klubov Slovenije, v Velenju pa prevzem hrane organizirajo prostovoljci Lions kluba, Rotary kluba, Območnega združenja RK Velenje ter Strokovnega sveta za socialna vprašanja pri Območni organizaciji socialnih demokratov Velenje. Ti vsak večer viške hrane dostavijo v zbiralnico, kjer jo primerno hranijo do jutra, ko jo izmenično prevzamejo prostovoljci društva upokojencev Velenje, društva invalidov Konovo, medobčinskega društva invalidov Šaleške doline ter zaposleni v Centru za socialno delo Velenje ter jo na osnovi seznamov razdelijo socialno ogroženim posameznikom ter družinam.

Lani so v okviru projekta razdelili 18 ton sadja, zelenjave, žit, testenin, pečenega mesa, sendvičev ter ostalih mesnih izdelkov. Poleg tega pa še 53 tisoč kosov kruha, pekovskega peciva, mlečnih izdelkov ter jajc. Vrednost razdeljenih viškov hrane, ki so jo donirali Mercator, Interspar Šalek Selo, Interspar Velenjka ter Spar Center, je presegla 81 tisoč evrov.

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje: letovanje, finančna pomoč …

Na Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje poskušajo pomagati predvsem otrokom, s tem pa tudi njihovim družinam. Lani so zagotoviti 63 otrokom brezplačne počitnice v koloniji, 106 pa so starši delno krili stroške. V posebej organiziranem počitniškem taboru v Mozirju so s pomočjo Rotary kluba omogočili kar 20 otrokom pestro dejavnost, brezplačne posebne 5 dnevne počitnice na Golteh je doživelo 13 otrok. Družinam so razdelili več kot 50 paketov hrane. S pomočjo donatorjev so pomagali slednjim še z oblačili. Kar precejšnjemu številu otrok so s šolskimi potrebščinami, ki so jih zbirali v akciji poštarja Pavlija, zagotovili lažji začetek novega šolskega leta. Z denarjem za plačilo položnic ali za plačilo stroškov za zdravstvene potrebe otrok so pomagali 17 družinam. Številke so višje kot predhodno leto.

Odbor za pomoč občanom in občankam MOV: več kor 12.300 evrov

Na Odboru za pomoč občanom in občankam Mestne občine Velenje (MOV) delijo pomoč na osnovi meril in prejetih vlog. V letu 2014 so jih obravnavali 55, od tega so ugodili 30 prosilcem. Za premagovanje njihove stiske in za potrebe humanitarnih organizacij v okolju so namenili nekaj manj kot 17.300 evrov. Lani pa je denarno pomoč odbora prejelo 31 družin in posameznikov v višini dobrih 6.300 evrov, dve humanitarni organizaciji (RK in MZDPM) pa 6.000 evrov. V tem trenutku ima odbor na podračunu dobrih 19.700 evrov. Ob tem pa ne gre zanemariti še dobrodelnih akcij koncertov, ki so jih organizirala društva ali posamezniki v tukajšnjem okolju in na nacionalni ravni, vseslovenskega projekta Botrstvo, v katerega se vključujejo tudi podjetja iz regije Saša.