Pomemben je vsak glas, ki kliče k miru

»9. maj je za svetovni mir zelo pomemben datum, saj je bil tega dne v Topolšici leta 1945 podpisan akt o kapitulaciji nemške vojske v Jugovzhodni Evropi in to je pomenilo formalni konec druge svetovne vojne. Tu se je začel graditi nov svet, nova Evropa,« so v svojih nagovorih pred dvema dnevoma sporočali govorniki na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage, dnevu Evrope in prazniku KS Topolšica, ki so jo pripravile Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Krajevna skupnost Topolšica.

Glasno sta iz grl pevcev in instrumentov zazveneli slovenska himna in himna Evropske unije Oda radosti, ki med drugim sporoča: »Človek spet je brat človeku.« Glasba je povzdignila razpoloženje in dodala slovesnost proslavi, ki so se je poleg mnogih krajanov Topolšice udeležili predstavniki občin, podjetij, ustanov šoštanjske in velenjske občine, med njimi pa sta bila tudi borca, partizana, domačina Zdravko Zager in Emilijan Cavnik, ki sta se gotovo vseh sporočil govornikov najbolj zavedela.

Zapisani v zgodovino

»Iz Topolšice je leta 1945 odjeknila res močna in vesela vest o podpisu kapitulacije in v našem kraju s ponosom praznujemo ta dan. Topolšica bo za vedno zapisana v zgodovino,« pa je med drugim dejala predsednica KS Topolšice Petra Lipičnik, ki je tako kot drugi govorniki izrazila željo in pričakovanje, da bi proslava 9. maja v Topolšici imela državni značaj, ker si tako pomemben dogodek, ki se je pred skoraj 80 leti zgodil v teh krajih, tudi zasluži. Odličen glasbeni program – podoben kot na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju – so izvedli MePZ Svoboda in Pihalni orkester Zarja Šoštanj, pridružili so se jim harmonikarski trio in citrar ter baletni plesalki Glasbene šole Velenje.