Položili temeljni kamen za Bivalno enoto Velenje

Velenje – Danes dopoldan so minister Republike Slovenije za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktorica Varstveno-delovnega centra (VDC) SAŠA Darja Fišer položili temeljni kamen za novo Bivalno enoto Velenje, ki so jo varovanci poimenovali Živa Velenje. V Bivalni enoti Velenje, ki naj bi bila zgrajena do konca naslednjega leta, bo lahko bivalo 12 uporabnikov. Ocenjena vrednost investicije Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije znaša 1.308.006,04 evra (z DDV), Mestna občina Velenje bo prispevala komunalni prispevek in za potrebno zemljišče dala brezplačno stavbno pravico.

Bivalna enota bo zasnovana v treh etažah. V kletnem prostoru so predvideni prostor za tehniko, prostor za pripomočke in shrambo invalidskih vozičkov in toplotno podpostaja. V pritličju sta predvideni dve enoposteljni sobi s kopalnico, dve dvoposteljni sobi s kopalnico, prostor za zaposlene, učna čajna kuhinja s shrambo in jedilnico ter dnevni prostor, sanitarije za invalide, stopnišče s hodnikom, dvigalom ter predprostorom. V nadstropju je predvidena ena dvoposteljna soba s kopalnico, štiri enoposteljne sobe s kopalnico, kopalnica za oskrbo, prostor za osebje, pogovore in pomirjanje, prostor za čistila in pralnica/likalnica ter stopnišče s hodnikom in dvigalom. Objekt bo imel tudi pohodno teraso, kjer bodo imeli »wellness oazo« in visoke grede za samooskrbo.

VDC SAŠA je v letu 2020 odprl prvo bivalno enoto v  Mozirju za 24 uporabnikov, kjer pa so vsa mesta že zapolnjena. Z izgradnjo bivalne enote v Velenju bodo čakalno listo zmanjšali, še vedno pa je povpraševanja veliko več, kot je na razpolago zmogljivosti.