Policisti v treh urah nadzora na Celjskem obravnavali 91 kršitev

Simbolična fotografija (Foto: policija.si)

Preteklo leto smo na območju Policijske uprave Celje beležili močno poslabšanje varnosti cestnega prometa. V prometnih nesrečah je umrlo 22 ljudi, v predpreteklem letu pa je v osmih prometnih nesrečah umrlo devet ljudi.

Tudi zato so danes pripravili preventivni poostren nadzor cestnega prometa na Celjskem in Koroškem ter le v treh urah zaznali 47 voznikov, ki so pri vožnji uporabljali mobilne telefone, 44 udeležencev cestnega prometa pa ni bilo pripetih.

Globa za voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefone, znaša 250 € ter stranska sankcija 3 kazenske točke. Globa za neuporabo varnostnega pasu pa znaša 120 €.

Agencija za varnost prometa ob tem še opozarja, da je bila po trenutno veljavnih začasnih podatkih stopnja uporabe varnostnega pasu v smrtnih prometnih nesrečah pri voznikih in potnikih v letu 2021 slabša kot leto poprej. Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2021 je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala le 58 % (v letu 2020 je znašala 69 %). Od 33 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih 14 ni uporabljalo varnostnega pasu. Od 132 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov, jih je 105 oz. 80 % uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 94 % oz. 2.217 voznikov.
Pri 11 umrlih potnikih v osebnih vozilih je bila stopnja uporabe varnostnega pasu še nižja, znašala je le 46 % (78 % v letu 2020), saj 5 umrlih oseb ni uporabljalo varnostnega pasu (pri enem uporaba neznana).