Policisti podrobneje o ropih

Celje – Kot smo že poročali, so Celjski kriminalisti prijeli moška osumljena najmanj štirih ropov pošt in bencinskih servisov na območju Policijske uprave Celje. Več so policisti povedali danes, na tiskovni konferenci. Roparja so prijeli v torek, 14. januarja, okoli 20.30 in jima odvzeli prostost. Gre za 29 in 41 let stara moška, državljana Slovenije, ki ju sumijo storitve več kaznivih dejanj.

V torek, nekaj po 20. uri, ob zaprtju bencinskega servisa na Ljubljanski cesti v Celju, je eden od njiju zamaskiran pristopil do zaposlene, zoper njo uporabil silo in jo prisilil, da mu je izročila denar in večjo količino vinjet. Po dejanju sta osumljena kraj dejanja zapustila z osebnim avtomobilom. Kriminalisti in policisti so ju takoj po dejanju začeli zasledovati in večkrat ustavljati.

41-letni voznik odredb policistov ni upošteval in je z veliko hitrostjo vozil v smeri avtoceste, po avtocesti v smeri Dramelj in nato v smeri Slovenskih Konjic. Na konjiškem območju so policisti uporabili prisilno sredstvo za ustavljanje vozil – stinger ter vozilo ustavili. Zaradi poškodb na vozilu sta osumljena vozilo zapustila in poskušala pobegniti peš, vendar so ju policisti prijeli in obvladali.

Obema so odredili pridržanje do 48 ur. Med begom sta osumljena, poleg svojega vozila, poškodovala tudi več policijskih vozil ter tri vozila drugih udeležencev v cestnem prometu. Osumljena sta v ropu bencinskega servisa na Ljubljanski cesti v Celju ukradla denar in vinjete, v skupni vrednosti več kot 50.000 €. S preiskavo so policisti ugotovili še, da sta osumljena 1. marca 2019, okoli 18. ure, zamaskirana vstopila v prostore pošte na Vranskem. Tudi tam sta uslužbenko s silo, grožnjami in orožjem prisila, da jima je izročila okoli 6.500 € gotovine. Po dejanju sta s kraja pobegnila.
20. oktobra 2019, okoli 22. ure, sta osumljena, zamaskirana in oborožena s pištolo, vstopila v prostore bencinskega servisa v Šempetru, kjer sta bili v času ropa dve uslužbenki. Z orožjem in silo sta uslužbenki prisilila, da sta jima izročila denar in vinjete v skupni vrednosti nekaj manj kot 5.000 €.
Prav tako sta 21. novembra 2019, okoli 18. ure, vstopila v prostore pošte na Teharjah. Oborožena s pištolo in zamaskirana sta uslužbenko prisilila, da jima je izročila okoli 6.500 € gotovine.

S preiskavo policisti še nadaljujejo. Intenzivno preverjajo in zbirajo obvestila še o preostalih ropih pošt ali bencinskih servisov na območju celjske policijske uprave in širše, za katere sumijo, da bi lahko bila vpletena.
Oba bodo kazensko ovadili za štiri kazniva dejanja Rop, po členu 206/I-II Kazenskega zakonika (KZ-1).
Za 41-letnega osumljenca zbirajo tudi obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi
po 299. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) ter kaznivega dejanja Nevarne vožnje v cestnem prometu po 324. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Oba osumljena bodo danes s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju.