Poletni solsticij in čarobna, kresna noč

Do poletnega solsticija 21. junija mu vlada energija dvojčkov, ki nas pelje ven, v družbo. Ljudje smo zgovorni in odprti do življenja, z rakovo energijo pa smo bolj usmerjeni na najbližje. To je čas prijetnih srečanj, klepetov in srčnih povezav. Obenem je pol leta že skoraj za nami in dobro je prevetriti želje in načrte, ki smo si jih zadali v letu 2023, in morda tudi kaj spremeniti ali drugače zastaviti.

Če rožnika sonce pripeka, pohlevno deži, veliko obeta žita, strdi

Če pa nas doleti mrzlo deževanje, to pomeni slabo za vino in panje. In če je rožnik deževen, bo viničar reven. Osmega v mesecu goduje sveti Medard, zavetnik kmetov, koscev, viničarjev in pivovarjev. Na pomoč nam priskoči pri vročici, zobobolu in blaznosti. Je priprošnjik za lepo vreme ob sušenju sena, za dobro poljsko in vinsko letino. Vendar ako na ta dan deži, se grozdje do brente kazi. In če se Medard kislo drži, do konca meseca ni sončnih dni.
11. junija goduje Barnaba. Ljudski rek narekuje, da če sveti Barnaba deži, bodo jeseni grozdja polne kadi. Štiri dni za njim, 15. junija, pa sveti Vid, zaščitnik lekarnarjev, gostilničarjev, pivovarjev, vinogradnikov, mladine in domačih živali. Naši dedje so nas svarili, da če trs pred tem dnem ocvete, se dobrega vina nadejati smete. In če je dež na Vida, ječmenu ne kaže kaj prida. Sicer pa je sv. Vid tudi češenj sit.
Na junijsko vreme morajo biti pozorni tudi vinogradniki in čebelarji. Rožnika mrzlo deževanje, slabo za vino in panje. Če pa rožnika sonce pripeka in vmes dež rosi, ni treba se bati teka – obilno zemlja rodi.

Ob kresi se dan obesi

V juniju stopimo v najtoplejši letni čas. Prvi poletni dan zabeležimo 21. junija, ko nastopi poletni solsticij. Poletje traja vse do jesenskega enakonočja, ki nastopi 23. septembra. Prvi poletni dan je dan, na katerega uživamo približno 17 ur dnevne svetlobe. In če je lepo vreme prvega dne, se kmetje letine vesele. Najsi bo lep ali ne, 21. junij je najdaljši dan v letu. Dva dni kasneje, 23. Junija, na šentjanževo, marsikje obudijo star običaj kurjenja kresov. Star pregovor pravi, da je o kresu tako dolg dan, da če bi zjutraj kravo vodil, ima zvečer tele. Ob kresi se dan obesi. Takrat je dan tako dolg, da človek, če se skrči, vanj trči, če se pa stegne, vanj dregne.
Kolikor je dandanes kresnih šeg, povezanih z ognjem, vse izhajajo iz najstarejšega, magičnega odnosa človeka do narave. Ljudstvo ima kresni dan za najdaljšega v letu – S kresovi so hoteli ljudje sonce počastiti in mu z ognjem pomagati, da ne bi omagalo. Kresovanje so na Slovenskem spet oživili v drugi polovici 19. stoletja, ko je dobilo rodoljubni pomen.

Praprotna legenda

Najbolj razširjena legenda, povezana s kresno nočjo, je še vedno ta, da je to čas, ko se lahko razumemo in se pogovarjamo z živalmi, če si damo v žep praprotno seme. Po nekaterih različicah pa postanemo celo nevidni.

Čas je za zelišča!

V juniju nas bodo razveseljevali plodovi drobnjaka, peteršilja, melise, bazilike, kopra, žajblja in kamilice. Še vedno imamo tudi čas za sajenje timijana, rožmarina in žajblja. V tem času zorijo jagode in češnje, v sadovnjakih in vinogradih pa je treba opraviti poletno obrezovanje. Na stalno mesto presadimo sadike pora, blitve, ohrovta, rdeče pese … V tem mesecu lahko že drugič posadimo fižol in kumare, še vedno pa lahko sejemo tudi solato.

Kamen junija je biser

V kolikor verjamete v moč kristalnih kamnov, je kamen junija biser, cvetlica junija pa vrtnica. Junij velja tudi za najbolj ugoden mesec za poroko, saj bi naj mladoporočencem prinašal srečo.

Slovenci praznujemo

Slovenci v juniju praznujemo dan državnosti, ki je v koledarjih zabeležen 25. junija. Obeležujemo spomin na leto 1991, ko smo formalno postali neodvisna država. Je dela prost dan, ki letos sicer pade na nedeljo, a nič zato. Vzemite si čas za počitek, družino, prijatelje in predvsem za prijeten in sproščujoč skok v poletje.

Pomembni datumi v juniju

  • 4. junij – Mednarodni dan nedolžnih otrok žrtev nasilja
  • 8. junij – Dan Primoža Trubarja, Svetovni dan gasilcev in Svetovni dan oceanov
  • 5. junij – Mednarodni dan okolja
  • 12. junij – Svetovni dan boja proti otroškemu delu
  • 14. junij – Svetovni dan krvodajalstva
  • 17. junij – Mednarodni dan boja proti suši in širjenju puščav
  • 20. junij – Mednarodni dan beguncev
  • 21. junij – Pričetek koledarskega poletja
  • 25. junij – Dan državnosti