Poletna muzejska noč v Muzeju Velenje

Velenje – V okviru tradicionalne Poletne muzejske noči, ki se bo letos odvila v soboto,  20. junija, v Muzeju Velenje pripravljajo bogat program, z raznovrstnim dogajanjem na Velenjskem gradu, v novo urejenem grajskem parku ter v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Brezplačen ogled razstav v obeh muzejih bo možen od 18. ure dalje.  Ob 19. uri bodo v obeh muzejih pripravili brezplačno javno vodstvo.

Muzej usnjarstva na Slovenskem si boste sicer lahko brezplačno ogledovali vse do 23. ure, razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu pa še uro dlje, do polnoči.

Na Velenjskem gradu si boste med 20. in 24. uro lahko ogledali srednjeveški tabor Društva Vitezi Šaleški in kostumiranega glasbenika Jamesa Bowena, ki bo na lutnjo igral renesančno in baročno glasbo, ter prisluhnili tudi glasbi 16. in 17. stoletja v izvedbi violončelistov Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje iz razreda Tamare Gombač.

V parku Velenjskega gradu bodo ob 20. in 21. uri srednjeveške plese in igre prikazali člani plesne skupine Šaleška gospoda, ob 22. uri pa se bo pod krošnjami grajskih dreves pričela projekcija poetičnega dokumentarca z naslovom Od izvira do izliva ter večmedijske predstave Listavci Staneta Špegla.

V zunanjem razstavišču Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju pa boste lahko med 21. in 23. uro obiskali domoznanski kino na prostem. Predvajali bodo filme Toma Čonkaša Mestna ura v Šoštanju, Šoštanjski bazen, Kip Marije v Šoštanju in Zapisano v lepi kamen (šoštanjski Trg bratov Mravljakov včeraj, danes, jutri) ter film Rodbina Vošnjak in šoštanjska tovarna usnja Pine Špegel.

Če bo deževalo, projekcija v grajskem parku odpade, srednjeveški plesi in igre pa bodo na ogled v atriju Velenjskega gradu.